Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 11 december 2009 Nr. 214

Menu 2010: Cultuur voor het kiezen

Menu 2010. Dat is de titel van de culturele manifestatie die de opmaat gaat vormen naar de Floriade 2012. In september en oktober 2010 is de hele regio Noord-Limburg het toneel van verrassende en smaakmakende uitingen. Kunstenaars laten zich daarbij inspireren door voedsel. Ze zoeken de bedrijven op die voedsel maken of een belangrijke rol vervullen in de verwerking daarvan. Het dagelijks menu staat centraal. Uiteraard komt er daarnaast een divers aanbod van voorstellingen, concerten, films en exposities. Verzorgd door professionals en amateurs.

"De ambitie is om de kunst in het hart van de samenleving te plaatsen," legt wethouder Peter Freij uit. "Noord-Limburg is uniek omdat je hier alle onderdelen van de voedselketen op een paar vierkante kilometer vindt. Zaadveredeling, maar ook productie van vlees, vis, fruit, groenten, kruiden en veevoer. Veiling, transport, wetenschap en consumenten zitten vlak bij elkaar. Menu 2010 laat bezoekers op een nieuwe manier kennismaken met die wereld en mensen nadenken over hun eigen eten en eetgewoonten. Dat doen we samen met kunstenaars, cultuurhistorici en wetenschappers. Het wordt een cultureel festival zoals dat in Nederland nog niet bestaat."

De publiciteitscampagne voor het publiek gaat op 1 maart 2010 van start. In de aanloop naar de manifestatie zijn er vanaf 1 mei `geruchten'. Dit zijn amuses die de potentiële bezoekers zullen opwarmen voor de manifestatie. Ze vinden plaats op uiteenlopende plekken: in de supermarkt, tijdens een plaatselijke voetbalwedstrijd, tijdens zomerfestival of braderie.

Menu 2010 is bedoeld als tweejaarlijks festival. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met culturele organisaties, de regiogemeenten en de provincie Limburg. Op dit moment vinden oriënterende gesprekken plaats met (inter)nationale kunstenaars, cultuurinstellingen, vertegenwoordigers van agro & foodbedrijven in de regio, met de Wageningse Universiteit en Knowhouse. Projectleider Loek Sijbers: "We laten kunstenaars allereerst een reis door Noord-Limburg maken. We laten hen de schoonheid ervan zien maar ook de lelijkheid. De oudste tradities en jongste innovaties. Wat zij ervaren krijgt vervolgens vorm in kunstuitingen in het hart van de bijzondere bedrijven die Noord Limburg rijk is. En die maken weer dat het publiek met andere ogen kan kijken naar zaken die men voor vanzelfsprekend aanneemt."

Eindverantwoordelijk voor Menu 2010 is de Stichting Cultuurmanifestatie Noord Limburg onder voorzitterschap van Fred Welschen. De stichting is 8 oktober 2009 opgericht en heeft Cultuurbedrijf de opdracht gegeven om de manifestatie in 2010 te realiseren. Binnen Cultuurbedrijf is Loek Sijbers projectleider. Verder is een programmateam actief met cultuurexperts uit de regio. De Provincie Limburg en de gemeenten in de regio Venlo investeren samen 800.000 in de manifestatie.


1




Persbericht

Informatiebijeenkomst
Op 7 december is in het Limburgs Museum een bijeenkomst belegd met de koepelorganisaties van amateurkunsten. Verder zijn maandelijkse informatiebijeenkomsten gepland voor belangstellenden uit de hele regio, voor het eerst woensdag 16 december in Horst aan de Maas (20:00 - 21:30 uur, De Paddestoelerij).

­ EINDE PERSBERICHT ­


2