FNV Bondgenoten

Arboarts bagatelliseert gezondheidsklachten door gegaste containers - klacht medisch tuchtcollege

FNV Bondgenoten heeft de hand weten te leggen op bewijsmateriaal tegen een bedrijfsarts uit Venlo. Deze arboarts heeft een werknemer met vergiftigingsklachten aanwijsbaar verkeerd voorgelicht.

Ook de huisarts van de man kreeg onvolledige en gemanipuleerde informatie. Het medisch tuchtcollege in Eindhoven heeft van FNV Bondgenoten een officiële klacht ontvangen over deze arts van Arboned.

De arboarts adviseert de logistieke dienstverlener Flextronics in Venraij, waar dit jaar al bij elf medewerkers klachten zijn vastgesteld en diverse andere medewerkers met gezondheidsklachten kampen na het afhandelen van containers die gassen bevatten. De werknemer hoorde van zijn arboarts dat zijn klachten "onbetekenend" waren en ook zijn huisarts werd verkeerd geïnformeerd door deze arts. Hierdoor hield hij deze en andere werknemers weg van een goede behandeling en diagnose.

Op eigen initiatief heeft de man een diagnose laten stellen bij het Rijnstateziekenhuis in Arnhem. Hieruit bleek dat de man wel degelijk klachten had die passend zijn bij blootstelling aan dit soort gassen.

"Een arts kan niet straffeloos op deze wijze het belang van iemand die aan zijn zorg is toevertrouwd negeren" vindt Jan de Jong, bestuurder FNV Bondgenoten: "In feite worden mensen door de nabijheid van de gassen structureel vergiftigd. Wanneer iemand in een keer een grote hoeveelheid gif binnenkrijgt, is vaak meteen duidelijk wat er aan de hand is. Deze persoon heeft heel regelmatig kleine beetjes binnengekregen. Maar vele beetjes maken een hele hoop troep in een lichaam.

Het lijkt er sterk op dat de bedrijfsarts in deze kwestie de belangen van de werkgever zwaarder laat weggen dan die van de medewerkers voor wiens zorg en welzijn hij verantwoordelijk is."

Volgens FNV Bondgenoten is de kans op belangenverstrengeling toegenomen aangezien de bedrijfsarts inkomensafhankelijk is van de werkgever. "Het gezegde is niet voor niets wiens brood men eet, wiens woord men spreekt" aldus De Jong. "Wat ons betreft past hier maar maar een straf en dat is dat de man de bevoegdheid wordt ontzegd zijn werk als bedrijfsarts nog langer uit te oefenen".

Containers worden in niet-Europese landen voor vertrek vaak met gevaarlijke gassen ontsmet. Daarnaast dampen de producten in containers vaak schadelijke gassen uit. De stoffen tasten het zenuwstelsel aan. Medewerkers van logistieke ondernemingen, distributiecentra en transportbedrijven kunnen bij langdurige blootstelling serieuze gezondheidsklachten krijgen en worden soms zelfs acuut onwel van deze dampen.

FNV Bondgenoten strijdt al langer tegen de gevaren van gassen in containers. De afgelopen jaren zijn er verschillende vakbondsacties en bijeenkomsten geweest om werknemers, werkgevers, publiek en politiek op de gevaren van de toxische gassen te wijzen.