Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Sneeuwdagen
16 december 2009 - Sneeuw maakt het winterplaatje de komende dagen compleet. Exacte hoeveelheden en waar de meeste sneeuw valt zijn moeilijk in te schatten. De activiteit van (sneeuw)storingen boven het warme water van de Noordzee is lastig voorspelbaar. Blijf onze verwachtingen en waarschuwingen volgen om verrassingen te voorkomen (Verder lezen- actuele weersverwachting en waarschuwingen) Sneeuw, mooi om te zien maar soms ook hinderlijk (foto Robert Hoetink) Sneeuw (foto Robert Hoetink)
Begin dit jaar lag een groot deel van ons land voor het laatst onder een dikke sneeuwlaag. In de zuidoostelijke helft lag op 5 januari gemiddeld zo'n 10 cm sneeuw. De zachte winters van de laatste jaren hebben weinig sneeuw opgeleverd zodat we het minder gewend zijn.

Sneeuw kan het verkeer parten spelen door gladheid en slecht zicht. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter.

Sneeuw heeft ons land weinig, landelijk op 30 dagen per jaar. Vaak is het natte sneeuw bij temperaturen boven nul. De overgang tussen sneeuw, natte sneeuw, regen en ijzel is vaak moeilijk te voorspellen omdat de processen die leiden tot vorming van sneeuw zich dichtbij het vriespunt afspelen. Een kleine variatie in de temperatuur kan grote gevolgen hebben voor de vorm van de neerslag en de situatie kan over korte afstanden sterk verschillen. Een sneeuwlaag, die dagen blijft liggen, komt nog minder voor. In sommige winters helemaal niet, maar meestal ligt er wel even sneeuw. In Zeeland en Zuid-Holland op 10 dagen per jaar, in het oosten van Groningen, Drenthe en op de Limburgse heuvels ligt op 25 dagen sneeuw.

Nader Verklaard over sneeuw
In onze rubriek "het weer nader verklaard" vindt u achtergrondinformatie over sneeuw.

Eerste uitgave: 16-12-09