Gemeente Den Helder

Geen kinderbijslag bij schoolverzuim 2009-12-16

Ouders van 16- en 17-jarige jongeren die niet voldoen aan de kwalificatieplicht en geen onderwijs meer volgen, kunnen sinds 1 oktober 2009 hun kinderbijslag verliezen. Het rijk wil met deze maatregel voortijdige schooluitval onder jongeren verminderen. De leerplichtambtenaren van de gemeente spelen hierbij een belangrijke rol.

Door de Algemene Kinderbijslagwet te veranderen, hoopt het kabinet dat ouders het schoolverzuim van hun kind strenger aanpakken. De overheid vindt het namelijk erg belangrijk dat jongeren het onderwijs afsluiten met minimaal een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma op minimaal Mbo2 niveau dan wel Havo.

Jongeren die geen startkwalificatie hebben, zijn verplicht om normaal onderwijs te volgen. Doen ze dat niet, en zijn ze jonger dan 18 jaar, dan is er sprake van wettelijk verzuim. De leerlingen en hun ouders krijgen dan altijd te maken met de leerplichtambtenaar. Deze probeert de jongere weer zo snel mogelijk in de schoolbanken te krijgen. Lukt dat niet, dan volgt er een waarschuwing of zelfs een proces verbaal. En tegenwoordig gaat er dan dus ook een melding uit naar de Sociale Verzekeringsbank. Daarna wordt de kinderbijslag gestopt. Natuurlijk komt het ook voor dat er goede redenen voor het verzuim zijn. De jongere krijgt dan een
`ontheffing van de leerplicht'.

Wilt u meer weten over leerplicht en alles wat hier in onze regio mee te maken heeft, kijk dan op www.lerenindekop.nl