Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Strikte aanpak overlast oud en nieuw (persbericht 072, 2009)

De jaarwisseling moet voor alle inwoners van de gemeente Hoogezand-Sappemeer een plezierig feest kunnen zijn. Met die insteek hebben de gemeente, de politie en de brandweer een nieuw plan van aanpak gemaakt om overlastsituaties tot een minimum te beperken. Het streven is de overlast tijdens de jaarwisseling omlaag te brengen, door het aantal en de omvang van branden te verminderen. Het moeten weer echte, veilige vreugdevuren worden.

Al vanaf de opbouw van een brandstapel of vreugdevuur op een ongewenste locatie grijpen politie, gemeente en brandweer in. Tijdens de oudejaarsnacht zullen de overheidsdiensten met elkaar een resoluut einde maken aan overlastsituaties.Â

In de aanloop naar 31 december zijn er al verschillende maatregelen genomen om hinderlijke, gevaarlijke en milieubelastende situaties zoveel mogelijk tegen te gaan. In de maand december is de gemeente een actie gestart om grote elektrische apparaten in te zamelen. De ervaring leert dat die rond de jaarwisseling nog wel eens op een brandstapel en in het milieu terechtkomen.

Er zijn op wijk- en adresniveau maatregelen genomen om materialen die mogelijk in het milieu of op een brandstapel terecht kunnen komen te laten ophalen. De buurtagenten en de woningcorporaties hebben daarbij een rol gespeeld. Het inleveren van gebruikte elektrische apparaten bij de winkelier of de gemeente is overigens gratis.

Â

Ook is ingezet op communicatie via de wijk- en buurtkranten om duidelijk te maken hoe we met elkaar, met alle bewoners, een prettige jaarwisseling kunnen beleven met een minimum aan overlast en schade aan persoonlijke en gemeentelijke eigendommen.