Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 december 2009

Achter de feestvreugde van de Bevrijding
nieuwe digitale expositie op tweedewereldoorlog.nl Lancering 16 december: 10.00 uur

`Achter de feestvreugde' is een digitale tentoonstelling op de website tweedewereldoorlog.nl. De expositie laat zien op welke verwoesting de bevrijding van 1945 werd gevierd. Want toen de feestvlaggetjes aan de kant waren gelegd, begon voor velen pas de bittere realiteit van verlies en verdriet. In een omgeving met een driedimensionale uitstraling geeft de expositie informatie over de bevrijdingsstrijd van Nederland. Die duurde van 12 september 1944 met de bevrijding van Mesch (Limburg) tot de bevrijding van Schiermonnikoog op 11 juni 1945. Aan de hand van vijf thema's: feestvreugde, gevangenschap, verwoesting, terugkeer en het vervolg, krijgt de bezoeker inzicht in deze vreugdevolle maar ook verwarrende periode na de bevrijding. Er is veel aandacht voor minder bekende verhalen van de bevrijding. Zoals het feit dat in Nederland in die periode het grootste aantal oorlogsslachtoffers is gevallen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de onderwaterzetting van Walcheren en de hongerwinter. Speciale aandacht is er tevens voor de gevechten op Texel en Schiermonnikoog die na 5 mei 1945 nog steeds bezet waren. Van al deze onderwerpen is origineel film- en fotomateriaal te zien.
Digitale kijkdoos
`Achter de feestvreugde' is gebouwd met een nieuwe techniek. De digitale tentoonstelling werkt als een kijkdoos. Op de voorgrond zien we de meer bekende beelden van de bevrijding. Letterlijk `achter de feestvreugde', zien we de sporen van verwoesting. Hoe verder je wegkijkt, hoe dieper je in het verhaal komt. In de panorama's worden op speciale `hotspots' verschillende verhalen uitgelicht. Door op onderwerpen te klikken, start de bezoeker getuigenverhalen, polygoonjournaal en radiofragmenten. Volg de bevrijdingsroute!
Een apart onderdeel van de expositie is een landkaart waarop van dag tot dag de bevrijding in Nederland is te volgen. Hierbij is aandacht voor de militaire strijd van de bevrijding. Ook wordt stilgestaan bij wat dit betekende voor de bevolking. Onderwerpen die uitgelicht worden zijn bijvoorbeeld de aankomst van de eerste Amerikanen in Limburg, de stagnatie van de bevrijding met als gevolg de vreselijke periode van de hongerwinter, het onderlopen van de polders en uiteindelijk de totale bevrijding.