Senternovem

16-12-2009 | Frankrijk wil duurzaam verwarmen

Frankrijk heeft als doelstelling om in 2020 23 procent van zijn totale energieconsumptie duurzaam te produceren. Dit is verwoord in de Wet Grenelle 1 uit 2009. Van die 23 procent energie is 52 procent nodig voor de productie van warmte. Daarom heeft het land een fonds opgezet, het Fonds Chaleur, om op korte termijn de grootschalige productie van duurzaam geproduceerde warmte te stimuleren. Het fonds dat voor de periode 2009-2011 1 miljard euro in kas heeft moet daar een substantiële bijdrage aan leveren. Men hoopt in 2020 3,7 maal zoveel uit duurzame energie geproduceerde warmte te hebben.

Het door ADEME (Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie) beheerde fonds wordt op twee manieren ingezet. Enerzijds via nationale aanbestedingen, met name voor bedrijven, en anderzijds via een investeringsfonds waarop het hele jaar door een beroep gedaan kan worden voor iedere soort warmteproductie, bestemd voor lagere overheden en beheerders van woningcorporaties.

De uitslag van de eerste aanbesteding, in oktober 2009 bekend gemaakt, mag gerust een groot succes genoemd worden. De verwachtingen over de te installeren energieproductie zijn met 50 procent overtroffen. 31 van de 37 ingediende voorstellen zijn gehonoreerd, goed voor een totale investering van 148,2 miljoen euro. Gemiddeld financiert het warmtefonds zo'n 40 procent van een project, in totaal dus 60,6 miljoen euro. Energieproducent GDF Suez kwam als winnaar uit de bus met zes geselecteerde projecten, Imerys en Dalkia (een gemeenschappelijk filiaal van EDF en Veolia) sleepten ieder drie projecten in de wacht. Roquette scoorde het grootste project.