De nieuwe Spil pakt weer breed uit
Feiten onderzocht, mythes doorgeprikt
Ruurlo, 15 december 2009 - Deze week verschijnt een nieuwe aflevering van het kritische tijdschrift Spil: 263-264 / 2009 - nummer 5. Ook deze editie omvat weer een keur van verhelderende artikelen over actuele vragen en problemen: o Mede steunend op interviews met deskundigen als Kees Boorsma, zet Lourens Gengler in een gedegen openingsartikel uiteen dat de recente moddergevechten tussen Vlaanderen en Nederland geen oplossing hebben geboden, noch voor de haven van Antwerpen, noch voor een verantwoord toekomstig beheer van de Westerschelde. ò In het verlengde van eerdere analyses bepleit Arthur Rörsch een koersverlegging in het onderzoek naar het aardse broeikaseffect, aangezien de gangbare, ook in Kopenhagen nog richtinggevende AGW-hypothese op een wetenschappelijk dood spoor is beland. o Kees de Groot en Kees le Pair onthullen een goed bewaard geheim betreffende windenergiewinning: de brandstofkosten. o Pieter Lukkes vat een Deense en een Duitse studie samen die bevestigen dat er veel te veel lucht zit in deze kostbare uitwas van een slecht gefundeerd 'klimaatbeleid'. o Jaap Hanekamp onderwerpt het veelvuldig politiek misbruikte voorzorgprincipe aan een kritische analyse. o Het Japanse systeem van voedings- annex gezondheidsvoorlichting waarnemend en analyserend, komt Joost van Kasteren tot de conclusie dat dit niet werkt. Eerder stelde hij al, samen met Hans Rutten, vast dat de in Nederland gegeven voedingsvoorlichting ook beter op zo kort mogelijke termijn kan worden beëindigd. o Structuren en problemen betreffende de landbouwsector worden beschreven en geanalyseerd door een drietal auteurs. Zich afvragend welke koers de Europese politici na 2013 zullen gaan volgen, pleit Harm Schelhaas voor een rechtvaardig landbouwbeleid. o Monica Commandeur schildert - ook in mooie foto's van eigen hand - een ongekende varkenshouderij die op Corsica floreert, in spanning met modern ondernemerschap. o Op zoek naar coherentie na de verzelfstandiging en privatisering van het agrarische kennissysteem, bespreekt Laurens Klerkx mogelijkheden van 're-OVO-isering' ervan. o In zijn serie etymologische verkenningen schenkt Huib Hogerheijde aandacht aan de molen in al haar verschijningsvormen: Zo de wind waait ... o De hoofdredacteur opent het nummer met kritisch kanttekeningen bij de (nog) heersende klimaathysterie.
De precieze inhoudsomschrijving van de nieuwe Spil is als bijlage gehecht aan deze aankondiging: spil-2009-5-3-inhoud.pdf.
Documentatie
Thematisch bestrijkt het tijdschrift Spil een breed terrein, zoals ook uit de ondertitel blijkt. Het tweemaandelijks verschijnende magazine is een platform voor onafhankelijke denkers en schrijvers over maatschappelijk relevante problemen. Het doet er weinig toe vanuit welke discipline(s) zij zich daarin verdiepen. Belangrijk is dat zij een kritische instelling hebben ten opzichte van inzichten en meningen die - vanwege de heersende tijdgeest of door andere oorzaken - in onvoldoende mate zijn en worden onderworpen aan wetenschappelijk verantwoorde toetsing.
Een selectie uit de artikelen die in de afgelopen jaren in Spil zijn verschenen, treft u aan op de pagina Actueel Document van de Spil-website:
Zeer uiteenlopende vraagstukken komen daar aan de orde, variërend van onze eigen deltaplannen tot de wereldvoedselproblematiek.
Hoe ontvangt u uw exemplaar van Spil?
Een exemplaar van elk Spil-nummer is los te bestellen door overmaking van 7 euro (inclusief verzendkosten en omzetbelasting) naar RABO-rekening 3567.40.420 of ING-rekening 369 02 17, beide ten name van Tijdschrift Spil, Slootsdijk 9, 7261 SB Ruurlo.
Uiteraard is het verstandiger meteen een abonnement aan te gaan, desgewenst met terugwerkende kracht tot een eerder verschenen aflevering. Informatie over abonnementsvoorwaarden, alsmede een speciale aanbieding, vindt u op de pagina Abonnement van de Spil-website.
Correspondentie over een en ander kunt u richten aan de Administratie van Spil op bovenstaand postadres en via
Attenderingsservice
Klanderman Communicatie / Research