Ingezonden persbericht



---

| | | | | Rotterdam, 15 december 2009

Nieuwe maritieme Hbo- en mbo-opleidingen van start Hotspot voor maritieme techniek in bedrijfsleven en onderwijs

Vandaag, dinsdag 15 december, is officieel het startschot gegeven voor de ontwikkeling van een nieuwe Hbo- en een nieuwe Mbo-opleiding Maritieme Techniek. In deze opleidingen gaan bedrijfsleven en onderwijs nauw met elkaar samenwerken, zodat praktijk en theorie beter op elkaar aansluiten. De nieuwe opleidingen gaan samen de basis vormen voor nieuwe maritieme 'kennishotspots' in Nederland.

De Hbo-opleiding wordt opgezet in samenwerking met de NHL Hogeschool in Leeuwarden en de Mbo-opleiding wordt opgezet in samenwerking met ROC Friese Poort, eveneens uit Leeuwarden. Het bedrijfsleven uit de branches Scheepsbouw, Watersportindustrie, Waterbouw en Offshore investeert samen met de NHL en het ROC in de realisatie van up-to-date opleidingen Maritieme Techniek. In de unieke samenwerking, tussen vier maritieme branches(1) en de opleidingen, worden studenten opgeleid, die daarna prima aan de slag kunnen bij de bedrijven. Naast een gezamenlijke investering bestaat de samenwerking onder andere uit gastdocentschappen, docententraining bij bedrijven en veel praktijkopdrachten voor studenten. Hierdoor sluit theoretische kennis beter aan op de vraag vanuit de praktijk. Kennisuitwisseling tussen onderwijs en bedrijfsleven vormt dus een belangrijk uitgangspunt in de nieuwe opleidingen.

De eerste Hbo-studenten zullen naar verwachting over drie jaar hun kennis kunnen gaan inzetten voor de maritieme sector, de Mbo-studenten naar verwachting over vier jaar.

"Op dit moment heeft de markt het zwaar, maar het verleden leert dat we als maritieme sector juist nu anticyclisch moeten investeren in onze toekomstige kennis. Alleen op die manier lopen we straks als Nederland weer voorop in de mondiale maritieme markt", aldus Sjef van Dooremalen voorzitter van het Maritiem Innovatie Programma.

Maritiem Innovatie Programma
De realisatie van zowel de Hbo-opleiding als de Mbo-opleiding Maritieme Techniek wordt mede ondersteund door een subsidie uit het Maritiem Innovatie Programma (MIP). Dit programma wordt uitgevoerd door SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. In dit innovatieprogramma werken de branches uit de maritieme maakindustrie en offshore onder andere aan de realisatie van een human capital-agenda. Het opzetten van een kwalitatief hoogwaardige kennisinfrastructuur is een belangrijk onderdeel.

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht