Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Wijkbezoek Utrecht: "Om trots te zijn op je wijk, moet je kennis hebben over je wijk"

15-12-2009

Veel gaat beter in Zuilen-Oost, maar de overlast van jongeren verdient nog steeds aandacht. "Er gaat veel aandacht naar de groep boven 12 jaar, maar je moet oppassen dat de jongste kinderen niet de toekomstige hangjongeren worden", stelt een bezorgde buurtbewoner tijdens het bezoek dat minister Van der Laan op 14 december 2009 brengt aan Zuilen-Oost.

Het begint op school

"Na school leuke dingen doen." Dat is volgens kinderen de Brede School; een samenwerking van drie Zuilense basisscholen. Ze krijgen huiswerkbegeleiding, kunnen muziek maken, of sporten onder leiding van een vakleerkracht. De volgende stap is hopelijk dat de kinderen lid worden van een sportvereniging. "Het is beter als ze zich uitleven op het sportveld, dan dat ze zich uitleven op straat.", aldus wethouder Den Besten. Tegelijk is sport een manier om kinderen en jongeren sociale vaardigheden aan te leren én doorzettingsvermogen. De kinderen kunnen het goed gebruiken, want veel kleuters komen met een taalachterstand op de basisschool. Omdat hun ouders geen Nederlands met ze spreken. "Dat kan echt niet", aldus Van der Laan. "Zo'n achterstand van 2 jaar is heel moeilijk in te halen." Kinderen met een achterstand komen vaak in de problemen. Juist voor hen is het goed dat er een Brede School is die hen meer kan bieden.

Een klein groepje jongeren zorgt sinds vorig jaar voor veel overlast in de wijk en voor angst bij buurtbewoners. Om die reden is vorige week het samenscholingsverbod, dat geldt voor 34 jongens, met een half jaar verlengd. Wijkteamchef Leo de Lange over het verbod: "We hopen dat dit de laatste verlenging is. Voor de korte termijn is het een goede maatregel om de buurt wat meer lucht te geven. Maar uiteindelijk moet je de jongeren meer perspectief bieden." Ook is er nog veel te winnen bij de ouders. Veel ouders weten niet wat hun kinderen precies op hun kerfstok hebben. Gezinscoaches moeten verbetering brengen in deze situatie.

Bewonersparticipatie

Deze week gaat de eerste heipaal de grond in voor het nieuwe Geuzenvestecomplex en er wordt volop gebouwd aan het Niftarlakeplantsoen. Aan de bouw is een lang traject vooraf gegaan, waarin bewoners en woningbouwcorporaties veel met elkaar in gesprek zijn geweest. Zo hebben bewoners er voor gestreden dat er in verhouding meer huur- dan koopwoningen gebouwd zijn. "Zodat iedereen die dat wil, terug kan naar de wijk", vertelt bewoner Kees. Het vertrouwen in de woningbouwcorporaties is broos. Wel staat men steeds minder negatief tegenover sloop in plaats van renovatie. Het gaat vaak om kleine huizen, met een indeling die uit de tijd is. "Mensen zien wat een mooie woningen er in andere buurten gebouwd worden, dat willen zij ook wel".

`Mooiste straat in 2002 én 2003', staat er op een bord in de Nicolaes Ruychaverstraat. Bewoner Koos Montfoort vindt het jammer dat hij zijn huis in deze straat moet verlaten. "Twintig jaar geleden werd er gerenoveerd, als we toen CV hadden gekregen, hadden we nu geen vochtproblemen gehad. De huizen hadden beter onderhouden moeten worden, daar betaal je toch netjes je huur voor?" Ook betreurt hij het dat `het sociale' in de wijk veel minder is dan vroeger. Hij hoopt dat hij weer terug kan naar zijn buurt, maar durft nog niet te geloven in de beloftes van de woningbouwcorporatie.

Trots op de wijk

De minister brengt ook een bezoek aan het museum van Zuilen, dat is opgericht door wijkbewoner Wim van Scharenburg. Van der Laan prijst het museum: "Belangrijk van de wijkenaanpak is dat mensen trots worden op hun wijk. Maar om trots te zijn op je wijk moet je kennis hebben over je wijk. Daarom is dit museum zo geweldig."

De avond wordt afgesloten met een bewonersdebat in het buurtcentrum. Hier bespreken bewoners diverse problemen met de minister. Zo vinden ze dat er een stop moet komen op het aantal eengezinswoningen dat omgezet wordt naar studentenhuizen. Er moet een goede mix van bevolkingsgroepen blijven. "Anders hebben je kinderen niemand in de straat om mee te spelen", stelt een buurtbewoonster. Van der Laan noemt wel een positief punt: "In veel aandachtswijken doet men juist veel moeite om studenten naar de wijk te trekken. Als studenten in je wijk willen wonen, dan is dat ook een goed teken."