FNV Sport

Vakantiewerkers toch massaal aan het werk

Jongeren hebben bij het zoeken naar een vakantiebaantje geen last van de kredietcrisis. Vier van de vijf jongeren vindt zonder problemen een leuke baan voor de zomer. Wel blijken meiden minder te verdienen dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Jong.

"De verwachting was dat jongeren het vanwege de crisis moeilijk zouden krijgen deze zomer, maar niets is minder waar", aldus Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong, bij de aftrap van de jaarlijkse FNV Vakantiewerkcampagne in het Dolfinarium in Harderwijk.

Driekwart van de jongeren gaat weer lekker aan de slag. Dat zijn 1,2 miljoen vakantiewerkers, iets minder dan vorig jaar. Het liefst staan de jongeren in de winkel (31 procent) en verder zijn werken in de horeca (24,4 procent) en de zorg (10 procent) onveranderd populair.

Traditionele loonkloof
Opvallend is dat de traditionele loonkloof tussen mannen en vrouwen ook bij de jongeren duidelijk is te zien. Vooral bij de 'topinkomens' is het verschil groot: bijna 18 procent van de jongens verdient meer dan 8 euro bruto per uur, tegen slechts 9,7 procent van de meisjes. Meisjes verdienen juist vaker heel weinig: 12 procent van de meisjes verdient 1 tot 3 euro bruto per uur, terwijl maar 4,5 procent van de jongens zo weinig per uur krijgt. De loonkloof is het salarisverschil tussen mannen en vrouwen. Zelfs als er rekening wordt gehouden met opleiding, ervaring en andere zaken, blijken vrouwen gemiddeld nog altijd 3 tot 7 procent minder te verdienen.

Gewoon Meer Loon
Meer dan de helft van de jongeren heeft geen idee wat ze minimaal zouden moeten verdienen. "Ook dit jaar blijkt weer uit ons vakantiewerkonderzoek dat jongeren niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. Het wettelijk minimumjeugdloon is in Nederland verbazingwekkend weinig. Een 15-jarige krijgt welgeteld 2 euro 39 bruto per uur. Bruto dus. Jongeren verdienen meer, vinden wij. En daar zijn wij via www.gewoonmeerloon.nl heel hard handtekeningen voor aan het verzamelen", aldus De Glas.

Tj-toer
Goed nieuws is dat bijna 100 duizend meer jongeren dan vorig jaar weten dat ze teveel betaalde premie terug kunnen halen bij de Belastingdienst. In 2008 maakte FNV Jong bekend dat jongeren met een bijbaan jaarlijks minstens 25 miljoen euro laten liggen. In vergelijking met vorig jaar (50,1 procent) geeft nu nog maar 42,8 procent van de jongeren aan dat ze niet weten wat een Tj-biljet is. FNV Jong is dit voorjaar met de Tj-toer gestart, waarbij op scholen door heel Nederland jongeren in de klas hulp krijgen bij het invullen van hun belastingpapieren.