Antwoord op Kamervragen onbedwelmd geslachte dieren
Datum 14 december 2009
Betreft Kamervragen over onbedwelmd geslachte dieren
Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen, gesteld door het lid Thieme
(PvdD), over onbedwelmd geslachte dieren van 30 november 2009.
1
Kent u het bericht "Dierenartsen adviseren etikettering vlees onbedwelmd
geslachte dieren"? 1)
Ja.
2
Kunt u uiteenzetten hoeveel dieren/kg vlees in Nederland gerelateerd zijn aan
onverdoofde rituele slachtmethoden en hoeveel dieren/kg vlees vervolgens in het
reguliere circuit verkocht worden? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid nader
onderzoek te verrichten naar het antwoord op deze vraag?
Slachthuizen die onbedwelmde slacht op basis van joodse of islamitische rites
willen toepassen, moeten zich registreren bij de VWA. Ongeveer een derde van
alle slachthuizen is geregistreerd en mag dus onbedwelmd slachten. Registratie is
nodig als tenminste eenmaal per jaar onbedwelmd wordt geslacht. Er vindt geen
registratie van aantallen onbedwelmd geslachte dieren plaats. In de loop van 2010
zal dit wel gaan plaatsvinden.
De omvang van de afzet van vlees en vleesproducten van onbedwelmd geslachte
dieren in het reguliere circuit wordt niet geregistreerd en is mij niet bekend.
3, 4 en 5
Deelt u de mening van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor
Diergeneeskunde (KNMvD) dat het ongewenst is dat consumenten zonder het te
weten vlees kopen van onverdoofd geslachte dieren, en dat deze consumenten
het recht hebben te weten onder welke omstandigheden het dier dat zij eten aan
zijn einde gekomen is?
Pagina 1 van 2
Bent u van mening dat een consument keuzevrijheid heeft in relatie tot Directie Agroketens en
Visserij
dierenwelzijn wanneer hij ongewild en onwetend vlees kan kopen van dieren die
onverdoofd ritueel geslacht zijn?
Bent u bereid, zolang het onverdoofd ritueel slachten nog niet wettelijk verboden
Datum
is, te onderzoeken of het mogelijk is om te bewerkstellingen dat vlees afkomstig 14 december 2009
van onverdoofd geslachte dieren via een etiket als zodanig herkenbaar is? Zo nee, Onze referentie
waarom niet? Zo ja, op welke termijn en wijze? AKVL09/3007
Ik ben van mening dat het aan de retailorganisaties is om de consumenten in te
lichten over de herkomst van door hen verkochte producten, zoals dat
bijvoorbeeld nu ook al gebeurt in bepaalde supermarkten die precies aangeven
van welk bedrijf het vlees die week afkomstig is. Het is ook aan de sector om aan
te geven of het aangeboden vlees afkomstig is van onbedwelmd geslachte dieren.
Ik zal de retailorganisaties nogmaals op hun verantwoordelijkheid wijzen.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg
1) FoodHolland, 26 november 2009
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=109412
---- --
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit