GroenLinks
GroenLinks wil duidelijk etiket voor product uit nederzetting Israël
11 december 2009
Etiketten van geïmporteerde producten uit illegale Israëlische nederzettingen moeten duidelijker de herkomst vermelden. Dat stelt Kamerlid Mariko Peters van Groenlinks naar aanleiding van een nieuwe Britse richtlijn die supermarkten in eigen land daartoe oproept. Peters vraagt het Nederlandse kabinet het Britse voorbeeld te volgen.
Consumenten moeten bewust kunnen kiezen welke producten zij kopen, zodat zij niet onbedoeld de illegale Israëlische nederzettingen economisch ondersteunen als zij dat niet willen, aldus Peters.
Mariko Peters
Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris voor Economische zaken over etikettering van producten uit illegale Israëlische nederzettingen
1. Bent u bekend met de nieuwe Britse vrijwillige richtlijn aan supermarkten voor separate etikettering van producten afkomstig uit de Palestijnse gebieden en producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de Westoever?
2. Kunt u nagaan en beschrijven hoe Britse supermarkten die de richtlijn willen naleven achter de benodigde informatie kunnen komen om de juiste herkomst van de producten vast te stellen?
3. Beschikken Britse supermarkten over meer herkomstinformatie dan voor supermarkten in Nederland beschikbaar is?
4. Deelt u de mening dat betere etikettering naar Brits voorbeeld het consumentenrecht versterkt om de herkomst van de producten die zij kopen te kennen? Zo nee, waarom niet?
5. Deelt u de mening dat de aankoop van producten uit illegale Israëlische nederzettingen tot economische ondersteuning van die nederzettingen leidt? Zo nee, waarom niet?
6. Deelt u de mening dat het wenselijk is dat consumenten bewust kunnen kiezen of zij producten uit illegale Israëlische nederzettingen willen kopen en dat betere etikettering hen daartoe in staat stelt? Zo nee, waarom niet?
7. Deelt u de mening dat de Britse richtlijn een mooi voorbeeld is van aanmoediging van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Zo nee, waarom niet?
8. Bent u bereid een vergelijkbare richtlijn op te stellen en te hanteren? Zo nee, waarom niet?