Promotie mw. drs. Huaidong Du
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: Prof.dr.ir. W.H.M. Saris; Prof.ir. E.J.M. Feskens (WUR); co-promotor: Dr. D.L. van der Aa ( RIVM).
Titel: "Dietary Determinants of Obesity".
Vrijdag 11 december 2009, 10.00 uur
In deze dissertatie wordt de samenhang bestudeerd tussen de glycemische index van voedingsmiddelen (GI), de glycemische lading (GL), de energiedichtheid (ED) en vezelinname, en de verandering van lichaamsgewicht en buikomvang. Hiervoor werd gebruik gemaakt van gegevens uit een brede cohortstudie met deelnemers uit vijf Europese landen. We ontdekten een gunstig effect van een laag GI, vezelrijk, laag ED dieet op het voorkomen van gewichtstoename en vergroting van de buikomvang, ook al was het effect klein. Daarnaast observeerden we aanzienlijke interactie tussen GI voedingsmiddelen en een genetische variant. Onze resultaten suggereren dat het zinvol kan zijn een laag ED, vezelrijk en laag GI dieet te volgen voor de preventie van (buik)overgewicht.
Caroline Roulaux
Press Officer
Marketing & Communications
caroline.roulaux@maastrichtuniversity.nl
www.maastrichtuniversity.nl
Bonnefantenstraat 2, 6211 KL Maastricht
Postbus 616, 6200 MD Maastricht
T +31 43 388 5229 F +31 43 388 5225
M +31 6 4602 4992
Maastricht University