Openbaar Ministerie

Arrestant cellencomplex overleden aan gezondheidsproblemen

11 december 2009 - Arrondissementsparket Groningen

Arrestant overleden aan ernstige gezondheidsproblemen

De 54-jarige arrestant die op maandag 31 augustus 2009 in het cellencomplex van Regiopolitie Groningen overleed, is overleden aan de gevolgen van ernstige gezondheidsproblemen. Dat heeft onderzoek van de Rijksrecherche uitgewezen. De betrokken medewerkers van Regiopolitie Groningen valt strafrechtelijk geen verwijt te maken. Het onderzoek is daarmee voor het Openbaar Ministerie Groningen afgesloten.

Op maandag 31 augustus werd de man `s ochtends om 06.30 uur in verband met openbare dronkenschap in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen ondergebracht. 's Middags troffen de medewerkers van het arrestantencomplex de man levenloos in zijn cel aan. Reanimatie en behandeling door geïnformeerde ambulancezorg mochten toen al niet meer baten.

Doodsoorzaak

Op basis van het overlijden van de man werd de Rijksrecherche ingeschakeld. De Rijksrecherche heeft vervolgens in opdracht van de hoofdofficier een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waaronder de man is overleden. De Rijksrecherche heeft betrokkenen gehoord en onderzocht of de procedures zijn gevolgd. Daarnaast hebben een sectie en een toxicologisch onderzoek plaatsgevonden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te Rijswijk. Uit het pathologisch en toxicologisch onderzoek komt naar voren dat de man leed aan een dubbelzijdige longontsteking in combinatie met een ernstige hartafwijking. Dit en ernstige verwaarlozing hebben zijn dood tot gevolg gehad. De familie is hierover inmiddels geïnformeerd.

Voor vragen over het strafrechtelijke gedeelte van dit persbericht, kunt u terecht bij Kirsten Smit, woordvoerder OM Groningen (06) 22 46 01 59.

Technisch mankement

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche kwam ook naar voren dat de intercomknop van de cel waarin de man ingesloten was, niet goed heeft gewerkt. Dit werd veroorzaakt door een technisch mankement aan de knop in de cel. De observatie vanuit de coördinatiepunt was wel mogelijk. Er was voortdurend zicht op de man en er werden regelmatig fysieke controles uitgevoerd. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is niet gebleken dat de geconstateerde gebreken aan de intercom hebben geleid tot het overlijden van de man.

Procedures cellencomplex

De Rijksrecherche heeft daarnaast de gehanteerde procedures door medewerkers van Regiopolitie Groningen gecheckt. Dat heeft geresulteerd in een aantal aanbevelingen en adviezen. De belangrijkste adviezen gaan over het gebruik van technische voorzieningen en de gehanteerde werkinstructies. De adviezen zijn of worden door Regiopolitie Groningen overgenomen.

Voor vragen over het cellencomplex van Regiopolitie Groningen, kunt u terecht bij Pieter Boomsma, woordvoerder Regiopolitie Groningen (050) 587 40 40.