CDA

Ormel: Volksgezondheid leidend bij aanpak Q-koorts

De afgelopen periode stond het dossier van de Q-koorts verscheidene malen op de agenda van de Tweede Kamer. Deze week pleitte Henk Jan Ormel, woordvoerder namens de CDA-fractie, voor een snel plan van aanpak van de regering, gezien de toenemende problematiek in het zuid-oosten van het land.

Deze week kwam de regering met een strategie om Q koorts uit nederland te krijgen. Ormel: âde regering heeft veel onderzoeken gedaan, want veel was er onbekend bij deze ziekte. Op basis van deze gedegen onderzoeken is de regering met een plan van aanpak gekomenâ. Dat plan van aanpak houdt onder andere in dat besmette geiten gedood zullen worden. Ormel: "met pijn in het hart besef ik dat het doden van geiten onafwendbaar is in het belang van de volksgezondheid. De CDA fractie vraagt wel maatwerk en hoopt dat zoveel als mogelijk gezonde geiten kunnen blijven leven." De bewindslieden gaven in het debat aan dat ze zo spoedig mogelijk duidelijkheid zullen verschaffen over de mogelijkheden om ruimingen zoveel als mogelijk te beperken tot besmette geiten en schapen.

Ormel steunt het plan van de regering: âVoor de CDA fractie is het belang van de volksgezondheid leidend. Alle noodzakelijke maatregelen dienen getroffen te worden om het risico op het krijgen van Q koorts te verminderenâ. Wel wilde Ormel duidelijkheid over veel aspecten van het plan van aanpak. Zo pleitte hij voor maximale openheid tussen medische en veterinaire deskundigen. Ormel: âalertheid, samenwerking en open communicatie zijn van groot belangâ. Daarnaast gaf Ormel aan dat er nog maar kortgeleden met vaccineren is begonnen en dat het effect daarvan nog onvoldoende bekend is. Daarom diende hij namens de CDA fractie een motie in waarin hij de regering vraagt om uitbreiding of nieuwbouw van geitenbedrijven nergens in Nederland toe te staan zolang niet bekend is of vaccinatie van geiten tegen Q koorts effectief is. Daarnaast diende Ormel samen met de PvdA een motie in om in 2010 een onafhankelijk onderzoek naar het effect van de genomen besluiten ter bestrijding van Q koorts te starten.

De ruiming van een deel van de geitenstapel in combinatie met een fokverbod voor de geitenhouder kan betekenen dat er minimaal twee jaar geen geiten gemolken worden en er dus totaal geen inkomsten zijn, maar wel kosten worden gemaakt. Ormel verlangde daarom duidelijkheid van de regering over de gevolgschade. Ormel: âde beslissing om over te moeten gaan tot het ruimen van dieren is geen gemakkelijke beslissing. De CDA fractie wenst allen die dit moeilijke werk moeten gaan uitvoeren en allen die hier op enigerlei wijze bij betrokken zijn, veel sterkteâ.