Financieringsvoorstel Europese Unie verraadt ontwikkelingslanden
11/12/2009 16:19
ICCO
Het financiële bod van de Europese Unie is bluf, zeggen ICCO en Kerk in Actie vanuit Kopenhagen waar bijna de laatste week van klimaatonderhandelingen zijn aangebroken. De Europese leiders hebben in Brussel de laatste kans gemist om een rechtvaardig en effectief financieel voorstel op tafel te leggen voor een nieuwe wereldwijd klimaatakkoord.
De EU heeft wereldwijd een goede reputatie op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. ,,De EU ontkent met dit bod fundamentele principes van rechtvaardigheid onder de klimaatconventie", zegt Inge Vianen van ICCO en Kerk in Actie. ,,Aan de vooravond van de slotonderhandelingen in Kopenhagen is dit een grote teleurstelling."
De ontwikkelingslanden kunnen de huidige gevolgen van de klimaatverandering al nauwelijks dragen. Voor de te verwachten extra schade die de klimaatverandering in ontwikkelingslanden teweeg brengt, moet dan ook extra geld op tafel komen. Het zijn de geïndustrialiseerde landen die de schade veroorzaken, zij dienen op te draaien voor de kosten, in aanvulling op bestaande budgetten voor ontwikkelingssamenwerking.
,,Het EU-bod om jaarlijks 2,4 miljard euro vrij te maken is grotendeels oude wijn in nieuwe flessen", zegt Vianen. ,,Het merendeel van die 2,4 miljard bestaat uit al eerder toegezegd geld voor ontwikkelingssamenwerking. Het zijn oude, nog niet nagekomen afspraken. Overigens heeft Nederland binnen de EU wel haar best gedaan om ervoor te zorgen dat het additionaliteitsprincipe vastgehouden werd."
Dit bod leidt de aandacht af van dat wat er op de lange termijn nodig is. Duidelijke toezeggingen voor de korte én de lange termijn zijn nodig. Wat de EU op de lange termijn wil bijdragen is nog onduidelijk, terwijl dit een cruciaal punt voor ontwikkelingslanden is in de onderhandelingen over het klimaatakkoord.
,,Zonder extra geld komt er geen akkoord deal in Kopenhagen. Want zonder extra geld wordt er geen recht gedaan. Het is het minste dat ontwikkelingslanden mogen verwachten van de grootste vervuilers tot nog toe: de geïndustrialiseerde landen. De EU moet het leiderschap tonen, dat ze zichzelf zo graag toedicht", zegt Mithika Mwenda, coördinator van het African Climate Justice Network.
De Europese ontwikkelingsorganisaties vragen de Europese ministers voor ontwikkelingssamenwerking, maandag in Kopenhagen bijeen, om zich hard te maken voor financiering voor lange termijn actie.
http://www.icco.nl