Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
09-12-2009

Promotie over het beste van de jeugd

Negatieve beeldvorming jongeren schadelijk

Het negatieve beeld over de Grenzeloze Generatie door Motivaction pakt verkeerd uit als we niet heel goed nadenken over wat jongeren precies beweegt of tot beweging kan aanzetten. Zowel afstomping als radicalisering onder jongeren zijn symptomen van een cultuur die niet goed raad weet met idealen van jongeren. Steeds vaker wordt in de reactie op het wegvallen van grenzen opvoeding herleid tot het bijbrengen van juiste omgangsvormen zonder meer. Maar deze eenzijdige focus op autoriteit is achterhaald en dient aangevuld met aandacht voor 'idealen' (heel specifieke waarden die een perspectief bieden). Opvoeding en onderwijs moeten er immers ook op gericht zijn jongeren te leren ergens om geven en ergens voor staan. Zo komen ze veel sneller in beweging dan door dwang.

Dit zegt Stijn Sieckelinck in zijn proefschrift Het beste van de jeugd. Een wijsgerig-pedagogisch perspectief op jongeren en hun ideal(ism)en waarop hij 11 december promoveert aan de Vrije Universiteit. Het pedagogische antwoord op de uitdagingen die de jeugd ons stelt mag niet worden geregeerd door angst voor sterke overtuigingen. Al maken jongeren het nog zo bont, pedagogische professionals moeten erop gericht blijven het beste van de jeugd naar boven te halen.

"We moeten jongeren perspectieven bieden, ervoor zorgen dat jongeren redenen hebben om niet steeds de kortste weg naar genot te kiezen. Zo komen de aanbevelingen van Motivaction als een boemerang terug in de samenleving: het is aan ons om jongeren te begeleiden in hun ontdekking van de grenzeloze wereld, niet alleen door grenzen te stellen, maar ook door te laten zien wat het leven de moeite waard maakt", aldus Sieckelinck, tevens eindredacteur van Pedagogiek in Praktijk Magazine.