Ministerie van Defensie

Kunstenaar presenteert nagedachtenissculptuur aan minister

18 november 2009, 16.45 uur

Kunstenaar Ad Haring licht zijn ideeën achter het bronzen sculptuur persoonlijk toe aan de minister. Het eerste exemplaar van de sculptuur behorend bij de nagedachtenisoorkonde is vandaag door kunstenaar Ad Haring aan minister Eimert van Middelkoop gepresenteerd.

Vorig jaar heeft de regering besloten de nagedachtenisoorkonde, die werd uitgereikt aan nabestaanden van militairen die tijdens missie zijn overleden, weer in ere te herstellen. De oorkonde en het beeld worden uitgereikt aan de nabestaande die het dichtst bij de omgekomen militair heeft gestaan, zoals echtgenoten of geregistreerde partners. De nabestaanden bepalen zelf wie de beeldset in ontvangst neemt.

Afspiegeling

Op vrijdag 11 december ontvangen de eerste 20 nabestaanden de nagedachtenisoorkonde met sculptuur uit handen van minister Van Middelkoop. Deze groep nabestaanden vormt een afspiegeling van alle militaire missies waar Nederland de afgelopen 60 jaar aan heeft deelgenomen.

Kunstenaar Ad Haring heeft het bronzen beeldhouwwerk van een groep anonieme militairen speciaal voor dit doel vervaardigd. Met de hernieuwde uitreiking van een nagedachtenisoorkonde en sculptuur wordt het voorbeeld van de Verenigde Naties gevolgd, die aan nabestaanden van tijdens VN-vredesmissies omgekomen militairen een kristallen traan uitreikt. Deze Dag Hammerskjöldmedal is vernoemd naar de oud-secretaris-generaal van de VN die in 1961 is omgekomen tijdens een bezoek aan de vredesmissie in Congo.

Terugwerkende kracht

De oorkondetraditie, destijds ondertekend door de minister van Oorlog, raakte eind jaren '40 van de vorige eeuw in onbruik. De toekenning vindt daarom met terugwerkende kracht plaats vanaf de militaire inzet in Nederlands-Indië. Sinds december 1949 is namelijk geen oorkonde meer uitgereikt.