Ingezonden persbericht
Persbericht
Regering voor de rechter in de zaak uitsluiting Iraniërs
Op 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, moet de regering zich bij de rechtbank in Den Haag verantwoorden voor haar discriminatie jegens Iraniërs en Nederlanders van Iraanse afkomst. De regering heeft met de Sanctieregeling Iran de toegang van deze groep tot enkele (delen van) masteropleidingen en locaties in Nederland belemmerd. Dit is niet alleen in strijd met de Grondwet, het benadeelt ook wetenschappers in het behoorlijk uitvoeren van hun taken; ook studenten worden beperkt in hun studiekeuze. Deze regeling moet van tafel.
2 december 2009
In juni 2008 hebben ministers Verhagen en Plasterk een regeling geïntroduceerd die Iraniërs en Nederlanders van Iraanse afkomst verbiedt onderdelen van enkele masteropleidingen te volgen en vijf locaties (onder andere de installaties in Petten en Borselle) binnen te treden. Deze regeling heeft binnen de academische wereld tot de nodige commotie geleid. Zo hebben 300 hoogleraren zich in een petitie tegen de maatregelen uitgesproken en stelt de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschap (KNAW) dat deze weigering in strijd is met de vrije wetenschapsbeoefening. Ook Artikel 1 en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten hebben stevige kritiek op de regeling.
Een groep Iraanse Nederlanders en de actiegroep Iraanse Studenten hebben een zaak aangespannen tegen de Nederlandse regering om deze regeling ongedaan te krijgen. Op 10 december komt de zaak voor de rechter in Den Haag. Advocaat Jelle Klaas: "De regeling is in strijd met artikel 1 van de Grondwet en met een reeks aan internationale mensenrechtenverdragen. Daarnaast is de regeling volstrekt ineffectief. De Staat heeft heel wat uit te leggen op 10 december."
De insteek van deze rechtszaak is dat het studie- en toegangsverbod voor Iraniërs van tafel gaat omdat een grote groep mensen door deze uitsluiting gediscrimineerd en gestigmatiseerd wordt. Daarnaast worden wetenschappers feitelijk benadeeld in het uitvoeren van hun werk. Prof. dr. Nasser Kalantar, hoogleraar experimentele fysica aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens een van de eisers: "Uitnodigingen van collega's om hun instituten te bezoeken moet ik nu afslaan. En mijn werk voor de beroepsvereniging - waar ik een van de sectievoorzitters ben - kan ik niet ongehinderd uitvoeren. Ik mag namelijk de locaties niet langer bezoeken waar onze leden werkzaam zijn; dat belemmert mij in mijn werk."
De openbare zitting vindt plaats op 10 december 2009, om 10:30 in het Paleis van justitie in Den Haag. Geïnteresseerden moeten zich kunnen legitimeren bij de ingang en dienen een half uur van te voren aanwezig te zijn op de rechtbank.
---