Topkoks openen sterrentent Fair Flavours
AMSTERDAM, 20091210 -- Ter lancering van de campagne Fair Flavours openen Martin Kruithof (2 Michelinsterren) en Caspar Bürgi (verschillende kookprogramma's) voor één avond een sterrentent op het Spui in Amsterdam. Zij laten daar zien hoe je culinair kunt uitpakken met duurzame ingrediënten. Bezoekers kunnen gratis eerlijke hapjes proeven.
Tijdens de koopavond in Amsterdam lanceren de topkoks om 18.00 uur de Fair Flavours campagne door het lint door te knippen van hun `sterrentent', een tentje op het Spui waarin zij voor het winkelend publiek duurzame hapjes zullen serveren.
Martin Kruithof (De Lindenhof), Caspar Bürgi (Born2Cook, Aperitivo) en veertien andere sterrenkoks, waaronder Lucas Rive en Andy McDonald, leggen op de website www.fairflavours.org in korte filmpjes stap voor stap uit hoe je thuis ook een faire en culinaire maaltijd op tafel kunt zetten. Op deze manier willen zij mensen inspireren om tijdens de feestdagen met duurzame ingrediënten te gaan koken.
Duurzame ingrediënten zijn producten die met aandacht voor mens, milieu en economie zijn geproduceerd en verhandeld. Door hierop te letten bij het boodschappen doen, kan iedereen zich aansluiten bij de strijd tegen extreme honger en armoede.
Naast inspiratie biedt de Fair Flavours campagne volop actie. Voor de receptenwedstrijd kunnen alle kookfanaten een eigen recept uploaden met daarbij een homevideo waarin zij op een ludieke manier uitleggen waarom dat gerecht het meest bijdraagt aan de strijd tegen honger en armoede. De inzenders van de lekkerste, creatiefste en natuurlijk meest duurzame recepten kunnen bijzondere prijzen winnen, zoals een diner bij een Michelinsterren restaurant.
De recepten en filmpjes zijn te vinden op www.fairflavours.org
De volgende sterrenkoks werken mee aan deze campagne: Lucas Rive (De Bokkedoorns), Andy McDonald (McDonald's Kitchen), Ramon Beuk (Born2Cook, Wat Van Fair Komt), Janneke Vreugdenhil (NRC kookt), Ronald van Roon (Calla's), Wilco Berends (de Nederlanden), Peter Postma (Kaatje bij de Sluis), Vincent van Essen (Studio 't Kookt), Michel van der Kroft ('t Nonnetje), Soenil Bahadoer (De Lindehof), Caspar Bürgi (Born2Cook, Studio Hot Kitchen), Maarten Camps (Wolfslaar), Paul van de Bunt (De Leuf), Jan Marrees (Bretelli), Alain Alders (Vrienden van Jacob) en Martin Kruithof (De Lindenhof).
Ingezonden persbericht