Gemeente Berkelland
Persbericht
9 december 2009
College stuurt 'kaders voor welstandsbeleid' naar gemeenteraad
"Loslaten wat kan, regelen wat moet, dat is heel in het kort wat we in Berkelland aan het doen zijn. In het algemeen proberen we regels te versimpelen en vergunningen af te schaffen. Neem het bomenbeleid, het reclamebeleid, eerder al de sneltoetscriteria voor de welstand. Aan de andere kant handhaaft Berkelland de essentiële regels, bijvoorbeeld als het om veiligheid of gezondheid gaat.
In de 'kaders voor welstandsbeleid' die we nu naar de gemeenteraad sturen staat dit motto ook weer centraal. Een heel aantal zaken daar bemoeien we ons niet of minder mee. Op andere momenten zien we er in het algemeen belang op toe dat we Berkelland 'mooi' houden." Aan het woord is wethouder Johan Vennevertloo met onder andere welstand in zijn portefeuille.
Totstandkoming kaders Welstandsbeleid
In het collegeakkoord 2007-2010 staat dat we het welstandsbeleid in 2009 evalueren en zo nodig bijstellen. De evaluatie heeft plaatsgevonden door gesprekken te voeren met lokale architecten, ondernemers, gebiedscommissie, ambtenaren, het Gelders Genootschap (= welstandscommissie), B&W en raad. Vanuit deze partijen kwam wederom de conclusie naar voren dat een totaal nieuwe welstandsnota niet nodig is. De oude gemeenten hadden in 2004, naar aanleiding van nieuwe wetgeving, net nieuwe welstandsnota's vastgesteld, die ook redelijk op elkaar waren afgestemd. De bestaande nota's functioneren volgens de partijen nog goed. Bijstellen van de kaders als toevoeging op de bestaande nota's is wel nuttig. Aan de hand van de gesprekken is dat nu gebeurd.
Kaders voor bijstellen:
In het kort komen de nu voorgesteld kaders op het volgende neer:
Motto: loslaten wat kan en regelen wat moet
1. De kwaliteit van het buitengebied, centrum kernen en cultuurhistorische gebieden handhaven of waar nodig versterken.
2. Industrieterreinen, woonwijken en achterzijde gebouwen losser laten
3. Er worden geen welstandsvrije gebieden of categorieën bouwwerken aangewezen. De gevraagde partijen hebben aangegeven dat enige vorm van toezicht op de kwaliteit van de openbare ruimte gewenst is.
4. Welstandscommissie handhaven, maar met toevoeging van een burgerlid
5. Toetsingscriteria transparanter en duidelijker maken voor burger en bedrijf
De burger en het bedrijf kan hierdoor beter zelf bepalen wat wel of niet wenselijk is op hun locatie.
6. Meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen in bouwmethodes en materialen
7. Duidelijker aandacht voor een aantal thema's, zoals:
vrijkomende agrarische bebouwing, nieuwe landgoederen, windmolens, innovatieve bedrijven, grotere agrarische bedrijven (LOG's), reclame, dakopbouwen en zonnepanelen.
Waarom een welstandsbeleid?
Johan Vennevertloo: " in wezen is het zoiets van: 'we moeten trots willen zijn op Berkelland'. We hebben dat onroerend goed niet alleen voor ons eigen woon- of gebruiksgenot. De buitenkant is van iedereen. Ook anderen kijken tegen onze woning of boerderij of ons bedrijfspand aan. De uitstraling van ons pand, de kwaliteit van de buitenruimte is een belangrijk ding. Nu weet ik dat er in het verleden veel kritiek was op welstand. Er waren toen geen duidelijke kaders en dat bracht het risico van willekeur met zich mee. Met de huidige generatie welstandsnota's, en nu dus aanvullend deze kaders, kun je van te voren op het vastgelegde beleid inspelen en je bouwplan daarop aanpassen. Maatwerk dus. En duidelijkheid vóóraf. Het is daarom altijd verstandig vóór je een bouwvergunning indient een afspraak te maken met iemand uit de Gemeentewinkel. Die kan ook vertellen welke welstandscriteria er gelden en hoe de verdere procedure is."
---