Rijksvoorlichtingsdienst
Basis gelegd voor gemeenschappelijke voorziening politie Antillen
Philipsburg, 10 december 2009
Vandaag is in politiek overleg tussen Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten de basis gelegd voor de invulling van de gemeenschappelijke voorziening politie. Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) en minister Ter Horst (BZK) hebben hierover vandaag overeenstemming bereikt. In de gemeenschappelijke voorziening gaan de nieuwe politiekorpsen van Curaçao, Sint Maarten en het korps voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius samenwerken ter bestrijding van georganiseerde- en grensoverschrijdende criminaliteit. De voorziening is ook bedoeld voor operationele ondersteuning.
In ieder van de nieuwe korpsen komt een speciale eenheid voor de bestrijding van georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit. Deze drie units werken nauw samen. Nu er vandaag, binnen de kaders van de consensus rijkswet politie, een gedegen fundament is gelegd is er alle vertrouwen dat in een volgend politiek overleg in februari de puntjes op de i kunnen worden gezet. Om de aanpak van georganiseerde- en grensoverschrijdende criminaliteit te verzekeren was in eerder overleg besloten de al bestaande en succesvolle samenwerking binnen het RST met twee jaar te verlengen. Pas wanneer korpsen en de gemeenschappelijke voorziening politie kwalitatief voldoende functioneren, kunnen de taken van het RST worden overgenomen.
In het overleg van vandaag is nog een belangrijke stap gezet in de voortgang van de staatkundige veranderingen van het Koninkrijk. Staatssecretaris Bijleveld heeft met haar gesprekspartners overeenstemming bereikt over de beantwoording van de vragen van de Tweede Kamer, de Staten van de Nederlandse Antillen en de Staten van Aruba in het kader van de parlementaire behandeling van de rijkswetgeving ten aanzien van politie, justitie en financieel toezicht. Overeenstemming is nodig omdat het hier consensus rijkswetgeving betreft. Hiermee is voor de drie parlementen de weg vrijgemaakt voor een spoedige behandeling van de wetten.
Verder zal de bestaande samenwerking tussen Nederland en de Nederlandse Antillen onder de noemer Plan Veiligheid Nederlandse Antillen tot uiterlijk 2012 worden voortgezet. Afgesproken is een strakkere regie op het indienen van projecten en de uitvoering ervan. Financiering van projecten loopt via het ontwikkelingsfonds voor de Nederlandse Antillen (USONA).
Noot voor redacties (