D66

donderdag 10 december 2009

Madurodambanken zijn niet de oplossing

Minister Bos was afgelopen week tevreden met het akkoord over Europees toezicht, maar Sophie in ´t Veld en Ivo Thijssen denken daar heel anders over.

kleinere banken

In de Volkskrant van 3 december j.l. stond dat ING en Rabobank in Nederland te groot zijn om gered te worden, maar ook te belangrijk om te laten omvallen. pleiten voor een Europese toezichthouder. Volgens velen, onder wie Minister Bos, is de oplossing om de banken kleiner te maken. Volgens D66 wordt de omvang van een bank in Europa bepaald door de kwaliteit die zij biedt aan consumenten en aandeelhouders en niet door landsgrenzen.

Lilliputters en Gulliver

De interne markt van Europa heeft tot een enorme bloei van de bankensector geleid. Maar de bijbehorende toezichthoudende instanties en hun instrumenten hebben geen pas gehouden met de Europese ontwikkelingen, en zijn nationaal gebleven. Dat is een beetje als de Lilliputters die reus Gulliver in bedwang moeten houden. ING en Rabo hebben door hun internationale activiteiten meer euros op de balans dan Nederland jaarlijks bij elkaar verdient. De Nederlandse overheid kan daardoor de gevolgen van het omvallen van een van deze bankreuzen niet opvangen.

een Europese aanpak

Er zijn twee oplossingen: kleinere banken, of omschakelen van nationaal toezicht en gereedschap, naar een Europese aanpak. Minister Bos kiest voor de Madurodam optie: de banken terugsnoeien naar een formaat dat voor de nationale overheid nog behapbaar is. Dit betekent weliswaar minder risico, maar ook minder economische voordelen.

grenzen

Zelfs Eurosceptici geven toe dat een van de grootste voordelen van Europa de gezamenlijke markt is. Nederland heeft veel welvaart te danken aan de activiteiten van de Nederlandse bankreuzen in Europa. Bovendien is het in Europa onzinnig om de maximale omvang van banken te laten bepalen door nationale grenzen. Het is toch vreemd dat ING nu te groot is voor Nederland, maar in Duitsland gewoon verder zou kunnen?

risico van het vak

Er moet één Europese toezichthouder komen die alle noodzakelijke instrumenten kan inzetten zonder politieke inmenging. Risico nemen hoort bij ondernemen. Banken moeten failliet kunnen gaan. Om te voorkomen dat de belastingbetaler daarvoor de portemonnee moet trekken, moeten verliezen in de eerste plaats bij de aandeelhouders en schuldeisers gelegd worden. Daarbij hoort wel een sterkere positie van aandeelhouders in Europa.

taboes

De nationale spaargaranties zijn ook niet meer van deze tijd. IJsland heeft bewezen dat deze ontoereikend zijn bij de afwikkeling van grensoverschrijdende faillissementen. Een Europees garantiestelsel zal door de markt zelf betaald moeten worden. Deze maatregelen zorgen voor een financiële sector met meer zelfkritiek, die gedwongen wordt om grotere kapitaalbuffers op te bouwen. Mocht een Europese bank gered moeten worden omdat deze het financiële systeem in haar val dreigt mee te trekken, dan zal die Europese toezichthouder de rekening over Europa verspreiden. Het taboe op een Europees reddingsfonds of mechanisme moet dringend worden opgeheven.

Europese ambities

Minister Bos zal zijn Europese ambities naar boven moeten bijstellen om ook in de toekomst de vruchten te plukken van de Nederlandse financiële sector. Want Madurodambanken zijn schattig en veilig, maar leveren niet meer op dan Madurodam welvaart. Met een sterke, internationale financiële sector is Nederland beter af.