Voedsel en Waren Autoriteit
Kerstverlichting 2009: nog veel tekortkomingen maar minder ernstig van aard
De VWA ziet sinds enkele jaren toe op de veilige kerstverlichting. Dat gebeurt bij de import en in de detailhandel. Controleurs selecteren daar de verlichting waarvan zij vermoeden dat deze niet voldoet aan de veiligheidseisen. ...
In 2009 werden in totaal 84 monsters onderzocht in het laboratorium. 31 daarvan bleken een tekortkoming te hebben. In 13 gevallen ging het om een product met een ernstige tekortkoming. Denk daarbij aan zwakke plekken in de bedrading, waardoor consumenten een stroomstoot kunnen krijgen. Een dergelijke zwakke plek kan ook oververhitting veroorzaken zodat brand kan ontstaan. Bij de overige 18 monsters werd een waarschuwing gegeven. Daarbij was vooral sprake van administratieve tekortkomingen zoals het ontbreken van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.
Dit jaar is een duidelijke verschuiving zichtbaar in de ernst van de tekortkomingen. Uit het laboratoriumonderzoek blijkt dat 15% van de onderzochte monsters een ernstige tekortkoming had. In 2008 was dat nog 41%. De handhavingsactiviteiten van de afgelopen jaren lijken hiermee vruchten af te werpen. Importeurs besteden bij hun inkoop meer aandacht aan de eisen waaraan producten moeten voldoen. Ook de inspanningen van de VWA en de Europese Unie richting China, waar veel kerstverlichting vandaan komt, lijken resultaat te hebben. Producenten in China zijn steeds beter op de hoogte van de eisen die de EU stelt aan consumentenproducten en passen hun productieprocessen daarop aan.
Ondanks het lager aantal ernstige tekortkomingen moet geconcludeerd worden dat er nog steeds te veel onveilige kerstverlichting wordt verkocht. De VWA blijft daarom ook de komende jaren onderzoek doen naar kerstverlichting om onveilige producten van de markt te weren.
Waarop kunnen consumenten letten
Het vrij komen van onder spanning staande delen bij het verwisselen van een lampje is de meest voorkomende ernstige tekortkoming. Wanneer consumenten deze delen aanraken, kunnen zij een stroomstoot krijgen. Om oververhitting te voorkomen is het wel van groot belang dat lampjes gewisseld worden zodra ze stuk zijn. Doe dit pas wanneer de stekker uit het stopcontact is gehaald. Zie je dat bij het verwisselen draadjes loskomen, gooi de kerstverlichting dan meteen weg.
Inpectieresultaten 2007-2009
detailhandel + import 2009 2008 2007
totaal monsters
84
80
77
ernstige tekortkomingen
13 (15%)
33 (41%)
36 (47%)
tekortkomingen
18 (21%)
2 (3%)
2 (3%)
totaal maatregelen
24 (36%)
35 (44%)
38 (50%)
Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488