Oegandese dorpsoudsten zien klimaat veranderen
10/12/2009 17:00
AMREF Flying Doctors Nederland
Dorpsoudsten in Oeganda merken dat het klimaat aan het veranderen is. Over de afgelopen 50 jaar zien zij dat regenval onvoorspelbaarder is geworden, het aantal droogtes en overstromingen is toegenomen en de temperatuur gestegen is. Deze veranderingen dragen bij aan armoede en een toename van ziektes onder de lokale bevolking. Armoede leidt bovendien tot illegale houtkap wat de impact van klimaatverandering nog verder versterkt. Aandacht voor klimaatadaptatie binnen ontwikkelingssamenwerking is dan ook hard nodig, vindt AMREF Flying Doctors.
AMREF Flying Doctors ondersteunt de bevolking in het Nakasongola-district in het terugdringen van malaria. Het district wordt al jaren geteisterd door malaria-epidemieën en AMREF onderzocht de gevolgen van klimaatverandering op het voorkomen van malaria in het district. Uit onderzoek van AMREF blijkt dat klimaatverandering een steeds grotere impact krijgt op het dagelijks leven van de bevolking in het Nakasongola-district in Oeganda. Uit de studie komt naar voren dat meer dan de helft van de bevolking vindt dat regenval onvoorspelbaarder is geworden. Vrijwel iedereen neemt een toename in de temperatuur waar. Eveneens gaven vrijwel alle ondervraagden aan een verband te zien tussen klimaatverandering en ziektes, waaronder malaria. Malaria zorgt nu al voor bijna 40% van de sterftegevallen in Oeganda. Door de gevolgen van klimaatverandering lijkt dit zeker niet minder te worden.
Kwetsbaar
De bevolking van Nakasongola is arm en daardoor erg kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De vaak grote gezinnen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van hun oogst. Ze hebben geen financiële reserves om de gevolgen van mislukte oogsten - het resultaat van droogte en/of extreme regenval - op te vangen. Daardoor worden ze vaak gedwongen om terug te vallen op inkomsten uit klimaatonvriendelijke activiteiten, zoals illegale houtkap voor het maken van houtskool of het uitputten van landbouwgrond door inefficiënt gebruik en een gebrek aan duurzame landbouwtechnieken. Sommige klimaatadaptieve strategieën hebben ook effect op de gezondheid van de mensen zelf. Door de vaker voorkomende droogtes is men bijvoorbeeld begonnen met het opslaan van waterreserves, maar deze vormen tegelijkertijd kweekplaatsen voor malariamuggen en veroorzaken steeds vaker watergerelateerde ziektes als diaree en cholera.
Het is van groot belang dat de lokale bevolking zich wapent tegen deze negatieve gevolgen van klimaatverandering. Daarom is het belangrijk om op lokaal niveau samen te werken. Meer kennis over ziektes zoals malaria en beter watermanagement zijn manieren om de bevolking te ondersteunen om met de klimaatverandering om te gaan. Aandacht voor klimaatadaptatie binnen ontwikkelingssamenwerking is juist nu hard nodig om te voorkomen dat de gevolgen van de klimaatsverandering kwetsbare mensen in hun bestaan bedreigen.
Over AMREF
AMREF is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als 'Flying Doctors'. De organisatie heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet AMREF Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van AMREF in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. We ontvangen steun van de Nederlandse overheid, de Nationale Postcode Loterij en ruim 36.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, bedrijven en stichtingen. De organisatie, aangemerkt als ANBI, beschikt over het CBF-Keur en is ISO-gecertificeerd.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.amref.nl