Hotels en restaurants halen massaal foie gras van menu
(10 december 2009)
Een groot aantal restaurants en hotels halen eenden- en ganzenlever
(foie gras) van de menukaart. Het gaat ondermeer om NH Hoteles (34
stuks, waaronder Krasnapolsky en Vermeer), Marriott Hotels, WestCord
Hotels, Van der Valk hotels en restaurants, Sheraton (eerder
toegezegd), Pulitzer, de Proeverij 274 (eerder in Radar) en vele
anderen. Ze hebben aan Wakker Dier toegezegd de dieronvriendelijke
foie gras niet meer te serveren vanwege het dierenleed. Afgelopen
maandag werd in Tros Radar aan de kaak gesteld dat `diervriendelijke'
foie gras helemaal niet zo diervriendelijk is: deze komt `gewoon' van
gedwangvoederde, soms zelfs kreupele, zieke eenden of ganzen. Veel
hotel- en restaurantketens willen hun verantwoordelijkheid nemen nu
blijkt dat de informatie van hun leveranciers vaak niet klopt. Hanneke
van Ormondt van Wakker Dier: "Een geweldig kerstkado voor alle ganzen
en eenden. En ook een sterk signaal aan de Franse foie gras industrie,
dat er echt iets moet veranderen. Als grote namen als Krasnapolsky,
Sheraton en Marriott zo'n stap zetten dan heeft dat een enorme
uitstraling."
Zie ook:
Het persbericht afgelopen maandag
De uitzending van Tros Radar
Beelden van zogenaamd diervriendelijke foie gras
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met
succes want vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links
liggen: Bijenkorf, Makro, Lucas Klamer, het restaurant van de Tweede
Kamer, Le Cirque van Joop van den Ende en sterkok Kranenborg,
Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg en vele andere
restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij
staatsbezoeken. De meeste mensen kennen ondertussen het dierenleed
achter de foie gras en kiezen voor gerechten zonder dit product of
mijden zelfs restaurants die het serveren.
Wetenschappers van de Europese Commissie concluderen dat de productie
van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateren
verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode,
als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden
zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de
afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak
spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en
ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. In
de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en
kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft verwondingen aan de
keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt
de sterfte met een factor 10-20.
In veel landen, waaronder Nederland, is de productie van foie gras
verboden. In Frankrijk, waar 80% van de wereldwijde productie
plaatsvindt, is het product juist in 2006 wettelijk aangewezen als
cultureel erfgoed, waarbij de dwangvoedering als voederwijze zelfs
wordt verplicht .
---
Stichting Wakker Dier