Helft vrouwen blijft slecht verzorgd achter
10/12/2009 12:36
Stichting Pensioenkijker
Nieuw site-onderdeel 'Pensioenbeleving' moet bewustwording vrouwen vergroten
Elk jaar verliezen 55.000 mensen hun partner. En in bijna de helft van die gevallen (48%, NewcomResearch) valt het partnerpensioen bar tegen. Weduwen onder de 65 vallen gemiddeld 27% (CBS) terug in inkomen, met alle gevolgen van dien. En dan is er nog de grote groep gescheiden vrouwen, die niet of parttime werkt en daardoor geen of weinig pensioen opbouwt. Niemand wil het, maar het kan iedereen gebeuren en wat is er geregeld als je er onverwacht alleen voor komt te staan? Vrouwen denken daar veel te weinig over na. Daarom is er vanaf 2 december jl. een splinternieuw onderdeel toegevoegd aan www.pensioenkijker.nl: de Pensioenbeleving.
9 confronterende filmpjes
Verdeeld over 3 hoofdthema's komen in de Pensioenbeleving, Wonen, Leuke dingen doen en Er alleen voor staan aan bod. Dit zijn onderwerpen die meteen naar boven komen als je mensen ondervraagt over hun toekomstige Oude Dag. Ook als ze nog helemaal niet oud zijn. Want iedereen wil 'later' toch wel heel graag in zijn eigen huis kunnen blijven wonen, veel leuke dingen kunnen blijven (of eindelijk gaan) doen, ook als ze er onverwacht alleen voor komen te staan. En daar is nou eenmaal geld voor nodig. In 9 heldere filmpjes vertellen mensen hoe zij het hebben geregeld. Wat hebben ze goed gedaan? Wat hadden ze anders kunnen doen?
Elke maand te kort
In 3 van de filmpjes komen alleenstaande vrouwen aan bod. Cathy DuBois, die door een onverwachte regeling veel minder kreeg dan ze had verwacht. Eigenlijk kan ze niet in het huis blijven wonen dat ze samen met haar man helemaal heeft verbouwd. Greetje Rijnten-Dikboom, die haar man nog elke dag dankbaar is dat hij haar zo goed heeft achtergelaten en Iris Moore. Pas gescheiden, met eigenlijk geen idee hoe ze er later bij zal zitten. Jarenlang vooral voor de kinderen zorgen, levert namelijk geen pensioen op. Pensioenkijker.nl confronteert haar in het filmpje met het pensioenkapitaal dat ze nodig heeft als ze op haar 60ste wil stoppen met werken en hetzelfde uitgavenpatroon wil houden als vandaag. En dat is nogal een shock. Behalve filmpjes, kun je de Huishoudboekjes van de geïnterviewden bekijken. Hoeveel 'hebben ze nou precies per maand' en waar geven ze het aan uit? Allemaal ter vergelijking van je eigen situatie en gericht op die ene vraag: hoeveel heb je straks nodig en hoe ga je dat regelen? Kortom, een antwoord op de vraag: wat kun je zelf doen? Je krijgt er tips, cijfers en wordt doorgelinkt naar de relevante pagina's op de site.
Meer informatie?
Kijk op www.pensioenkijker.nl en klik op Pensioenbeleving.
Pensioenbeleving is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van CentiQ.
http://www.pensioenkijker.nl