Rijksuniversiteit Groningen

Titel God, Aids en Afrika | 10-12-'09


Iedereen kent de uitspraken van Paus Benedictus XVI, toen hij begin dit jaar voor het eerst een bezoek bracht aan Afrika: `Het gebruik van condoms is geen oplossing voor de HIV/AIDS problematiek'. In Nederland en veel andere landen werd er schande van gesproken. Onze minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, vond de uitspraken van de Paus bijvoorbeeld `buitengewoon schadelijk'. Wat veel mensen niet weten is dat er veel christelijke en kerkelijke organisaties actief zijn in de strijd tegen HIV/AIDS in Afrika. Zij worden geconfronteerd met het leed van mensen die besmet zijn met HIV en van kinderen die hun ouders verliezen aan AIDS, maar ook met de enorme gevolgen voor bijvoorbeeld het onderwijs waarin onderwijzers zelf ziek worden als gevolg van AIDS. Wat doen christelijke organisaties eigenlijk om de verspreiding van HIV/AIDS een halt toe te roepen, waarom zijn deze organisaties belangrijke spellers in Afrikaanse landen en voor welke uitdagingen en dilemma's zien zij zichzelf geplaatst in hun werk?

Het college gaat in op de rol van religie en religiositeit in de strijd tegen HIV/AIDS. Vanuit een godsdienstwetenschappelijk benadering gaan we aan de slag met voorbeelden en ervaringen van het Educaids netwerk. Dit netwerk van voornamelijk christelijk geïnspireerde organisaties in landen als Oeganda en Kenia, zet zich actief in om de kwaliteit van seksuele voorlichting en preventie van HIV/AIDS te verbeteren. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van ontwikkelingssamenwerking, laten we zie dat het thema `God, AIDS en Afrika' niet alleen gaat over een pauselijk verbod op condoomgebruik!

Wie voorafgaand aan Wereld Aids Dag informatie over dit thema wil hebben kan contact opnemen met Brenda Bartelink.

Sprekers

Drs. Brenda Bartelink is godsdienstwetenschapper en doet promotieonderzoek naar religie en ontwikkelingssamenwerking aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Ze deed onder andere veldwerk in Oeganda, waar ze discussies van christelijke organisaties over HIV/AIDS preventie en seksuele voorlichting optekenende in het kader van een case study over het netwerk Educaids.

> lees verder

Drs. Martijn Marijnis is sociaal geograaf voor ontwikkelingslanden en werkt als netwerkcoördinator voor Educaids. Het netwerk richt zich op het snijvlak van onderwijs en HIV/aids en is actief in 4 landen in sub-Sahara Afrika. Daarnaast is hij parttime docent Ontwikkelingsvraagstukken aan de Hogeschool van Amsterdam.

Kosten

Toegang is gratis

Volgend actualiteitencollege

De Matthäus Passion | 11 maart 2010

Wanneer do 10-12-2009
Aanvang 19:30
Eindtijd 21:00
Waar Zittingzaal