Gemeente Tilburg

Persbericht
9 december 2009

Nieuwe vergunning kamerverhuurpanden

Jan Hamming: "duidelijke voorwaarden moeten overlast terugdringen"

De raad heeft in juli dit jaar groen licht gegeven voor het verder uitwerken van een kamerverhuurvergunning. Een vergunning die nodig is voor bestaande en nieuw op te richten kamerverhuurpanden. Deze uitwerking is inmiddels besproken in het college. Als de commissie fysiek instemt met het voorstel is per 1 februari 2010 de kamerverhuurvergunning een feit.

Kwetsbare gebieden

De kamerverhuurvergunning geldt voor alle panden waarin kamerverhuur plaats vindt aan drie of meer personen. Eigenaren van bestaande kamerverhuurpanden krijgen een jaar de tijd om de vergunning aan te vragen. Voor nieuwe kamerverhuurpanden geldt dat de vergunning geregeld moet zijn voor de verhuur van kamers plaats vindt. Belangrijke voorwaarde voor het toestaan van nieuwe kamerverhuur is dat het pand niet gelegen is in een kwetsbaar gebied, waar de leefbaarheid onder druk staat en een toename aan kamerverhuur niet wenselijk is. Deze gebieden wil het college ontlasten door hier geen vergunningen af te geven voor nieuwe kamerverhuur. "We willen jongeren, studenten en arbeidsmigranten graag goed huisvesten. Ze zijn ook meer dan welkom in Tilburg. Maar we willen wel voorkomen dat de kwetsbare gebieden te zwaar belast worden zodat de andere bewoners hier overlast door ervaren. Bovendien willen we graag dat de verhuur veilig plaats vindt", aldus Jan Hamming, wethouder Wonen. Als kwetsbare gebieden zijn aangewezen: St.Anna, De Besterd, de driehoek Enschotsestraat, Lovensestraat en Javastraat, Vogeltjesbuurt, Wandelbos ten zuiden van de Baden Powellaan en ten oosten van de Zwartvenseweg (Amarantstraat en omgeving), Hobbemastraat, delen van de Sibeliusstraat, Heubergerstraat, Eilenbergstraat, Kreitzerstraat, Bachlaan, Dussekstraat, Mozartlaan, Humperdinckstraat, Chopinstraat, Mozartlaan en Cannabichstraat.

Brandveiligheidseisen

Om de veiligheid van de verhuur te garanderen zal de gemeente bij de vergunningaanvraag gelijk controleren of de verhuur voldoet aan de brandveiligheidseisen. Deze controle geldt bij kamerverhuur aan meer dan 4 personen. Voor de gehele stad geldt daarbij dat in woonwijken alleen kamerverhuur toegestaan wordt aan maximaal vijf bewoners. Meer dan vijf bewoners is alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Voor kamerverhuur die in het verleden is ontstaan geldt deze regel niet.

Verlenging

De gemeente stelt daarnaast voorwaarden aan het behouden van de vergunning. De eigenaar en daarmee de huurders moeten zich inzetten om overlast te voorkomen dan wel op te lossen. Ook moet de eigenaar meewerken aan het actueel houden van de gemeentelijke basis administratie. Tot slot mogen eigenaren alleen verhuren aan uitzendbureaus die volgens de regels uitzendkrachten uitbetalen en lasten afdragen (NEN 4400 gecertificeerd zijn). De vergunning wordt toegekend voor een periode van vijf jaar, waarna verlenging nodig is.

Het voorstel wordt op 11 januari 2010 besproken in de raadscommissie fysiek. Na de besluitvorming wordt breed gecommuniceerd met de eigenaren en de omwonenden van kamerverhuurpanden.

Invoering vergunning

De verwachting is dat het vergunningenstelsel, waarvoor een huisvestingsverordening opgesteld moet worden, begin februari 2010 van kracht is.

Koopunits

De aanpak van zelfstandige units in eengezinswoningen is ongewijzigd. Deze units beschouwt de gemeente als appartementen. Volgens het bestemmingsplan is het realiseren van appartementen in de meeste eengezinswoningen niet mogelijk. Daar waar het bestemmingsplan deze units wel toestaat, gelden strenge bouwkundige eisen voor appartementen. Omwonenden kunnen dit soort initiatieven melden bij het centraal meldpunt van de gemeente (tel. 0800 1920). Handhaving kijkt dan of er een bouwvergunning is aangevraagd en of het initiatief in strijd is met het bestemmingsplan.

---