Transport van CO2 Lancering van Europees COCATE-project onder leiding van IFP
Met het onlangs ondertekende Europese onderzoeksproject COCATE, dat in januari 2010 van start zal gaan, wordt een oplossing gezocht voor de problematiek met betrekking tot de ontwikkeling van een gedeelde transportinfrastructuur waarmee geologische opslagplaatsen aangesloten worden op verschillende middelgrote industriële installaties met CO2-emissie en die geografisch gezien op geringe afstand van elkaar liggen. Onder leiding van IFP (Frankrijk), brengt het project acht andere onderzoeks- en industriële partners bij elkaar: de Le Havre Region Development Agency (Frankrijk), Geogreen (Frankrijk), Accoat (Denemarken), SINTEF Energy Research (Noorwegen), DNV (Noorwegen), TNO (Nederland), Port of Rotterdam NV (Nederland) en SANERI (Zuid-Afrika).
COCATE heeft als doelstelling het analyseren van condities voor het transport van rookgassen vanuit verschillende industriële installaties met CO2-emissie, zodat deze gemeenschappelijk van het opvangproces gebruik kunnen maken. Ook bestudeert het de condities voor de export van grote hoeveelheden opgevangen CO2 naar opslaggebieden. Hoewel de grote industriële installaties met hun eigen installaties voor de opvang en transport van CO2 kunnen worden uitgerust, is hetzelfde niet van toepassing voor eenheden met minder hoge CO2 –emissie - van enkele tienduizenden tot verschillende honderdduizenden metrische ton – waarvoor de benodigde investering onvoordelig zou zijn. Door het gemeenschappelijk gebruik maken van het opvang- en transportsysteem van CO2 moeten kosten worden bestreden zodat de technologie van het gecontroleerde verbrandingsysteem prijsgunstig kan worden.
Het gebied van Le Havre en de Haven van Rotterdam zijn uitgekozen als testplaatsen voor het onderzoekswerk dat uitgevoerd wordt door de partners die bij het COCATE-project betrokken zijn. De infrastructuur voor transport die hier in beschouwing wordt genomen omvat twee netwerktypes:
- een lokaal lage druknetwerk voor de collectie van rookgassen die uitgestoten worden door verschillende industriële bedrijven met vestiging in Le Havre, en het transport hiervan naar verschillende opvangcentra,
- en een hoge druknetwerk voor het transport van de opgevangen CO2 naar de haven van Rotterdam, voor opslag in uitgeputte olie- en gasvelden in de Noordzee.
Hiervoor komen in aanmerking het transport met behulp van leidingen in geval van een scenario waarbij CO2 zich in uiterst kritieke staat bevindt (boven 74 bar) of het transport door middel van schepen in geval van een scenario waarbij CO2 in gekoelde vloeibare vorm wordt transporteerd (-50°C, 7 bar of -30°C, 15 bar), en ook verschillende opslagplaatsen.
COCATE zal de specifieke technische beperkingen voor ieder van deze netwerken onderzoeken:
- Wat betreft het netwerk voor de stroomopwaartse lage druk-collectie, zal het transport van de rookgassen naar de behandelingseenheid geschieden in de staat waarin deze zich bevinden. Het zal belangrijk zijn zeker te stellen dat een dergelijk transport in technisch en economisch opzicht mogelijk is (corrosie, instabiliteit, afmetingsaspecten).
- Wat betreft het hoge druknetwerk waarbij de opgevangen CO2 wordt getransporteerd, zal het Onderzoeks & Ontwikkelingswerk zich meer specifiek richten op het effect van onzuiverheden die zich in de opgevangen CO2 bevinden.
Naargelang het soort opvangtechnologie en brandstof, kunnen er verschillende onzuiverheden in het te transporteren gas worden gevonden. Aspecten zoals vloeibaarheidmechanismes, corrosie en de binnenbekleding van de leiding zullen onder de loep worden genomen.
Dit werk wordt aangevuld met een risicoanalyse die gegevens voor een veiligheidsbeheertool verschaft, en de uitvoering van een zakenmodel waarin kostenoptimalisering en het ontwikkelingsstadium voor een investeringsbeleid bestudeerd worden.
Voor dit drie jaar durende project bestaat er een budget van €4,5 miljoen, waarvan bijna €3 miljoen door de Europese Commissie wordt bijgedragen.
Tot dusverre hebben alle Ontwikkelings & Onderzoeksprojecten in het domein van CO2 transport zich uitsluitend gericht op de CO2 die door de grootste emissie-industrieën wordt uitgestoten, waaronder vooral krachtcentrales. Als eerste project gewijd aan het tema van gepoolde CO2 -behandeling, zou COCATE middelgrote productieplaatsen in hetzelfde geografische gebied de mogelijkheid moeten geven om hun CO2 -emissies te verminderen op gelijksoortige wijze als de grote industriële installaties.
Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.