Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 december 2009

Amersfoorters positiever over stad en buurt

Inwoners van Amersfoort geven de stad een 7,5 als rapportcijfer. Ze voelen zich veiliger dan een paar jaar terug en zijn vaker tevreden over de voorzieningen in hun buurt. Het aantal aangiften is de laatste jaren verder gedaald en inwoners zijn minder vaak slachtoffer van een misdrijf. Dat blijkt uit de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2009.

In 1997 gaven Amersfoorters de stad nog een 6,7, in 2007 was dit gestegen naar 7,2. Nu scoort de stad een ruime voldoende met een 7,5. Ruim 34% van de Amersfoorters verwacht dat de stad er de komende jaren op vooruit zal gaan en als belangrijkste redenen noemt men vooral nieuwbouw- en renovatieprojecten en de festiviteiten in de stad.

De uitkomsten van de monitor zijn op wijkniveau voor iedereen te raadplegen op www.amersfoort.nl/feitenencijfers.

Veiliger gevoel
23% van de Amersfoorters voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Dat betekent dat het merendeel (77%) zich nooit onveilig voelt in de eigen buurt. In Amersfoort-Noord voelen bewoners zich doorgaans het veiligst. Liendert en Rustenburg worden ervaren als meest onveilige wijken. Plekken waar jongeren rondhangen komen op mensen als onveilig over. In het centrum, openbaar vervoer en de meeste winkelcentra voelen inwoners zich veilig.

Daling aangiften
Sinds 2003 daalt het aantal aangiften gestaag met gemiddeld 5% per jaar, met uitzondering van een kleine stijging (2%) in 2008. In de eerste acht maanden van 2009 zijn er 13% minder aangiften gedaan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral zichtbaar bij het aantal gepleegde autokraken, fietsdiefstallen en gewelddelicten. Aangiften van gepleegde woning- en bedrijfsinbraken en winkeldiefstallen zijn iets gestegen. Bij aangiften gaat het om incidenten waarvoor een proces verbaal is opgemaakt.

Aangiftebereid en slachtofferschap
De aangiftebereidheid van Amersfoorters ligt hoog: van 53% van de misdrijven zou aangifte worden gedaan. Wel is die bereidheid afhankelijk van de aard van het misdrijf: bij woninginbraak zou 90% aangifte doen, bij een poging tot inbraak 47%. Amersfoorters zijn minder vaak slachtoffer van een misdrijf dan voorgaande jaren. Fietsdiefstal is het meest voorkomende misdrijf, gevolgd door slachtoffer van vandalisme en autodiefstal.

Toename meldingen jeugdoverlast
Bij meldingen maakt de politie geen proces verbaal op. Het aantal meldingen van jeugdoverlast is sinds 2004 redelijk constant gebleven, gemiddeld 1.100 meldingen per jaar. In de eerste acht maanden is het aantal meldingen echter gestegen, naar 1.400 op jaarbasis. Overigens is in de ogen van Amersfoorters de overlast van jongeren in hun ogen ongeveer gelijk gebleven.

Hotspots veiliger
In 2008 en 2009 zijn de binnenstad, Schothorst-Noord en Randenbroek aangewezen als hotspot. In die wijken is extra inspanning geleverd om de veiligheid te verbeteren. In de eerste acht maanden van 2009 daalde in deze wijken het aantal aangiften met gemiddeld 22% op jaarbasis. Vooral de daling in de binnenstad is opvallend. In 2008 was het effect nog niet zichtbaar. Toen steeg het aantal aangiften met 9% (in Amersfoort 2%). In Schothorst-Noord is het aantal aangiften iets gestegen.

Buurtproblemen
Inwoners is gevraagd welk van 25 voorvallen of misdrijven zij het belangrijkste probleem in de buurt vinden. Op de eerste plaats staat onvoldoende parkeerruimte gevolgd door te hard rijden en hondenpoep op straat. De top-5 van belangrijkste buurtproblemen is dezelfde als in 2007. Vernielingen, diefstal uit auto's en drugsoverlast staan ten opzichte van 2007 hoger op de lijst. Woninginbraak en overlast door zwervers zijn gedaald.

34% van de ondervraagden vindt dat de gemeente voldoende aandacht heeft voor de problemen in de wijk. 31% vindt dat de gemeente te weinig doet. Dit beeld is verbeterd ten opzichte van 2007.

Tevreden over voorzieningen en onderhoud
Amersfoorters zijn positief over de meeste voorzieningen in de buurt. De winkels voor de dagelijkse boodschappen, het basisonderwijs en het openbaar vervoer waarderen inwoners het meest. Voorzieningen voor jongeren en parkeermogelijkheden het minst. Ook over het onderhoud van de openbare ruimte neemt de tevredenheid toe, hoewel er ook meer meldingen binnenkomen bij het Meldpunt Woonomgeving.

Monitor Leefbaarheid en Veiligheid
In april en mei hebben 3.600 Amersfoorters meegewerkt aan de Stadspeiling. Veel van de vragen gingen over leefbaarheid en veiligheid. De uitkomsten van die vragen zijn verwerkt in de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid en zijn aangevuld met cijfers uit de politieregistraties. De uitkomsten zijn vergeleken met de resultaten uit 2005 en 2007. De cijfers uit de monitor zijn gebruikt bij het opstellen van de prioriteiten van het Integraal Veiligheidsprogramma 2010. De gemeenteraad spreekt begin volgend jaar over de evaluatie van het programma in 2008 en 2009 en de voortzetting van de aanpak in het nieuwe jaar.

Noot voor de redactie,