Ingezonden persbericht

Week 50, 9 december 2009
Zojuist verschenen: Politiek voor Dummies

De Nederlandse politiek wordt meer dan eens ontoegankelijk en ingewikkeld gevonden. Heel vreemd is dat ook niet, want politiek is continu in beweging en daardoor moeilijk te volgen; partijen komen en gaan en kiezers veranderen sneller dan ooit tevoren van stemgedrag. Omdat iedereen in meer of mindere mate met politiek te maken heeft, is een betrouwbaar naslagwerk dan ook onmisbaar.
Politiek voor Dummies geeft een volledig overzicht van alles wat we tot 'de politiek' rekenen en biedt dat wat nodig is om de Nederlandse politiek te begrijpen. In beknopte woorden gaat auteur Eddy Habben Jansen in op de meest gestelde vragen over onder andere het ontstaan van het politieke bestel, de regels en structuren, de rol van Kamerleden, hoe besluiten tot stand komen en wie dat proces beïnvloeden. Daarbij laat hij alle onderdelen van de staatsinrichting - van de waterschappen en deelgemeenteraden, tot de Koningin en de Verenigde Naties - uitvoerig aan bod komen en bespreekt hij verschillende politieke partijen en de manier waarop verkiezingen worden gehouden. Ten slotte vertelt hij hoe je zelf kunt meedoen en invloed op de politiek kunt uitoefenen door te protesteren, te lobbyen en acties op internet te voeren.
Of je je nu afvraagt hoe de politiek werkt of zelf politiek actief wilt worden: voor iedereen met interesse in de Nederlandse politiek is Politiek voor Dummies het ideale handboek.

Het deel van de tientallen
Uiteraard ontbreekt ook in deze Voor Dummies 'Het deel van de tientallen' niet, met onder andere 'Tien tips voor een politieke carrière': Word lid van een partij; Kies je eigen onderwerp; Maak geen ruzie; Schrijf opinieartikelen; Zorg dat je veel tijd hebt; Verberg je ambitie; Wees voorbereid op kritiek; Controleer je belastingaangifte; Lieg niet over je CV; Denk aan beeldvorming.

Over de auteur
Eddy Habben Jansen (1969) is adjunct-directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Sinds het begin van de jaren negentig houdt hij zich intensief bezig met politiek in Nederland. Zo werkte hij tussen 1990 en 1992 als begeleider van schoolklassen die op politieke werkweek naar Den Haag kwamen. Daarna was hij enige tijd redacteur en uitgever bij het IPP en medeauteur van boeken als de Verkiezingsgids en de Gids politieke partijen. Ook schreef hij artikelen voor Maatschappij & Politiek, het vakblad voor docenten maatschappijleer.



Ingezonden persbericht