Gemeente Vlaardingen


Convenant Aanpak Huiselijk Geweld

09 december 2009

Huiselijk geweld is een van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. In de regio Nieuwe Waterweg Noord werken de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis aan een sluitende en samenhangende aanpak van huiselijk geweld. Op 8 december 2009 hebben de drie burgemeesters het convenant Aanpak Huiselijk Geweld ondertekend. In dit convenant zijn concrete nieuwe afspraken vastgelegd om huiselijk geweld in deze regio aan te pakken.

Huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd in de privésfeer, waarin de relatie tussen slachtoffer en pleger centraal staat. De huiselijke kring bestaat daarbij uit (ex) partners, gezins- en familieleden, mantelzorgers en huisvrienden. Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van kindermishandeling en seksueel kindermisbruik (incest), partner- en relatiegeweld en mishandeling en verwaarlozing van ouderen

Om huiselijk geweld en de gevolgen ervan tegen te gaan, is het van belang zo vroeg mogelijk in contact te komen met slachtoffers en plegers. Het Steunpunt Huiselijk Geweld in de regio Nieuwe Waterweg Noord is al jarenlang een laagdrempelige voorziening, waar alle betrokkenen bij huiselijk geweld terecht kunnen voor informatie, advies en hulp. Samen met de hulpverlenende organisaties wordt een zo adequaat mogelijk antwoord gegeven op het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld.

Doel convenant
Het convenant heeft als doel een gemeenschappelijke aanpak van huiselijk geweld te organiseren en te verankeren, waardoor een sluitend en samenhangend vangnet gecreëerd wordt rond plegers, slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld. Hierdoor wordt een basis gelegd om huiselijk geweld zo vroeg mogelijk aan te pakken en/of te stoppen en blijven de schadelijke gevolgen tot een minimum beperkt.

Een sluitende aanpak omvat in ieder geval de functies preventie, voorlichting, signalering, bescherming, justitiële aanpak, hulpverlening en nazorg. Het hulpaanbod is specifiek voor de verschillende doelgroepen. Om het doel te realiseren is het Steunpunt ingericht als front-Office. Tevens vindt vanuit het Steunpunt de coördinatie van de samenhangende hulpverleningsaanpak plaats.