Hogeschool Windesheim

Persbericht, 27 november 2009

Steeds meer jongeren raken verslaafd aan alcohol en drugs. Schadelijk voor betrokkenen en de maatschappij. Zijn jongeren verslaafd aan âde stofjesâ of wordt de verslaving vooral ook bepaald door hun omgeving? Moeten we jongeren zelf verantwoordelijk stellen voor de gevolgen? Wat betekent dit voor de behandelmethoden? Tijdens Peper & Zout: Stadsdebat in Zwolle kunnen bezoekers meepraten over dit onderwerp. Peper & Zout vindt plaats op 9 december in de zaal naast café de Belgische Keizer, Melkmarkt in Zwolle en begint om 20.00 uur.

Alie Weerman, ontwikkelaar van het lectoraat Verslavingskunde van Windesheim en Roland Meijer, coördinator van de minor Verslavingskunde van Windesheim geven hun visie op de verslavingsproblematiek. Tevens is Arjan Lamslag van Tactus aanwezig als deskundige. Na de lezingen krijgen de aanwezigen voldoende gelegenheid om met elkaar te discussiëren.

Jongere zelf verantwoordelijk stellen
Het beeld van de verslaafde jongeren wordt er niet rooskleuriger op. De berichten over Nederlandse jongeren als de zuipschuiten van Europa blijven ons achtervolgen. En met minder drugsgebruik wil het ook maar niet vlotten, zo bleek uit een onderzoek van het blad Zorg & Welzijn van 25 november 2009. Vooralsnog neemt de maatschappij de verantwoordelijkheid: voorlichting, opvang, klinieken, beleid . Wordt het niet tijd dat jongeren zelf verantwoordelijk worden gesteld? Het leven bestaat immers uit keuzes maken.

Samenwerking
Peper & Zout: Stadsdebat in Zwolle is een gezamenlijk initiatief van VUconnected, de lectoren van Windesheim en de Stentor.