Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Start aanpak 5 hoofdfietsroutes
In 2010 maakt de gemeente een start met een eerste reeks maatregelen om knelpunten op de 5 hoofdfietsroutes in de stad aan te pakken. Bij het opstellen van deze (deel)projecten is mede gebruik gemaakt van inbreng vanuit de Fietsersbond afdeling Utrecht. Voor alle 5 routes zijn maatregelen opgesteld die in het kader van inspraak aan (wijk)bewoners worden voorgelegd. Na afronding van de inspraak worden de (gewijzigde/aangepaste) projecten in het komend jaar uitgevoerd.

Het gaat om de volgende (deel)projecten:
Route 1: Het verbeteren van fietsoversteken op het Janskerkhof, het verbeteren van fietsveiligheid door aanpassing markering kruispunten op de Biltstraat. Route 2: Het verleggen van parkeerplaatsen om fietsers ruimte te geven op de Zandweg/Stadsdambrug. Route 3: Het verbreden van fietspaden en het aanpassen van de verkeersregeling op de Herculeslaan-Stadionlaan om fietsverkeer in 2 richtingen mogelijk te maken. Route 4: Aanpassing van het kruispunt Winthontlaan om oversteekbaarheid fietsverkeer te verbeteren. Route 5: Het inrichten van een tweerichtingfietspad op de Rijnlaan-Europalaan (Socratesbrug).

Met de uitvoering van de deelprojecten is een bedrag van ¤ 1,6 miljoen gemoeid.. In de loop van 2010 volgt een nieuwe reeks (deel)projecten om nog meer knelpunten op de Top 5 fietsroutes van Utrecht aan te pakken.

Voor meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68


2 Programma huisvesting onderwijs 2010
Het college heeft het jaarlijks uitvoeringsprogramma onderwijshuisvesting vastgesteld. De gemeente investeert in 2010 ¤ 10,36 miljoenn in het onderhoud, de uitbreiding en de nieuwbouw van scholen. De ambitie om de onderwijshuisvesting in Utrecht op peil te brengen is hoog. Voor de uitvoering van de Masterplannen voor primair en (voortgezet) speciaal onderwijs en voor voortgezet onderwijs maken wij jaarlijks een programma. Het Masterplan voor voortgezet onderwijs is al een eind op dreef. Voor het primair en (voortgezet) onderwijs moet de komende jaren veel gebeuren.

In het jaarlijkse 'Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs' staat welke bedragen er dat jaar worden uitgegeven aan nieuwbouw, onderhoud en aanpassing van schoolgebouwen. De Utrechtse schoolbesturen dienen hiervoor aanvragen in. In het programma voor 2010 zijn 134 aanvragen gehonoreerd voor een totaalbedrag van ¤ 10,36 miljoen. Meerderre scholen worden uitgebreid met enkele lokalen, zoals de Dominicusschool in Oog in Al en de nieuwe islamitische basisschool Al Hambra. Daarnaast krijgt VSO Het Rotsoord vervangende huisvesting/vervangende nieuwbouw. Verder wordt in 2010 veel onderhoud uitgevoerd. Enkele schoolgebouwen worden ook aangepast voor onderwijskundige vernieuwing, onder meer de schoollocaties van De Boemerang en van De Brug.

Voor meer informatie: Sylvia Borgman, 030 - 2286 10 55


3 Participatiebudget
Met ingang van 2010 worden de budgetten voor re-integratie, inburgering en volwasseneducatie gebundeld in het kader van de Wet Participatiebudget. Door een klantgerichte en vraaggestuurde benadering wil de wet klanten zo goed mogelijk ondersteunen om weer aan het werk te gaan, de Nederlandse taal te leren of op andere manieren mee te doen aan de samenleving. Vandaag is in het college de Nota Participatiebudget in Utrecht vastgesteld. Deze nota bevat de visie en de speerpunten voor de invoering van de Wet Participatiebudget in Utrecht. De gemeente wil hier samen met haar partners aan werken. Met de invoering van het Participatiebudget wil de gemeente inwoners van Utrecht beter en sneller van dienst zijn op het terrein van werk en inburgering. In deze tijd van recessie zet de gemeente er op in dat mensen aan het werk zijn of snel weer aan het werk kunnen. Ook blijft een snelle en effectieve inburgering van belang, zodat mensen zich zelf snel kunnen redden in de maatschappij. De invoering van deze nieuwe wet geeft de gemeente meer mogelijkheden de re-integratietrajecten en de inburgeringsvoorzieningen op elkaar af te stemmen. Een goed voorbeeld van een afgestemd en effectief traject is de taalkennisvoorziening. Dit zijn MBO-opleidingen met een taalcomponent. Een ander voorbeeld is de combinatie van een re-integratietraject en inburgering. De Nota Participatiebudget in Utrecht wordt begin 2010 nog in de commissie Mens en Samenleving en in de gemeenteraad besproken.




Gemeente Utrecht