Ingezonden persbericht
Baarn, 08-12-2009
PERSBERICHT
Grote kans op doorbraak van open flexkantoren in Nederland
Open flexkantoren, waar werknemers en zelfstandigen op flexibele basis kunnen werken, zijn bezig aan een opmars in Nederland. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van adviesbureau Frisblik, in opdracht van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat, de Taskforce Mobiliteitsmanagement en de Stichting TelewerkForum. De afgelopen twee jaar zijn er veel open flexkantoren bijgekomen in Nederland. Het succes is afhankelijk van veel factoren, waaronder de ligging en de inrichting.
Een open flexkantoor biedt de werknemer en zelfstandige professional een alternatief voor het traditionele kantoor of thuiswerken. De opkomst van deze flexibele, open werkplekken valt onder Het Nieuwe Werken, ofwel 'het in staat stellen van kenniswerkers en mobiele werkers om zelf te bepalen hoe, waar, wanneer en met wie ze werken'.
In Nederland bestaat een lappendeken aan open flexkantoor-initiatieven die met elkaar gemeenschappelijk hebben dat ze, ondanks de vele voordelen, nog niet doorgebroken zijn. Hoewel mobiliteitexperts in het kader van Het Nieuwe Werken en mobiliteitsmanagement open flexkantoren beginnen te zien als een potentiële oplossing voor de filereductie in Nederland, lopen de proposities sterk uiteen en wordt de capaciteit van flexplekken nog sterk onderbenut. In opdracht van de publiekprivate samenwerking tussen het Ministerie van Verkeer & Waterstaat, Taskforce Mobiliteitsmanagement en de Stichting Telewerkforum, heeft Frisblik in het vierde kwartaal van 2009 een verkennend onderzoek uitgevoerd om te inventariseren welke open flexkantoorinitiatieven in Nederland al bestaan en welke succesfactoren bepalend zijn voor de haalbaarheid ervan.
De inventarisatie heeft uitgewezen dat er op dit moment tegen de honderd locaties van open flexkantoren zijn in Nederland, met name in de Randstad. De meeste locaties zijn dicht te vinden bij een snelweg, een trein- en metrostation of stadscentrum, in veel gevallen in de buurt van andere kantoorfaciliteiten (zoals vergaderruimte). Ook wijst het onderzoek uit dat de prijzen voor een flexplek in een open flexkantoor variëren, dat een paar grote aanbieders de markt domineren en dat veel aanbieders de afgelopen twee jaar op de markt zijn gekomen.
Uit de interviews met aanbieders van open Ffexkantoren en (potentiële) gebruikers (werkgevers, werknemers, zelfstandige professionals, adviseurs) zijn ruim twintig succesfactoren opgesteld die het verschil zouden kunnen maken tussen het slagen of falen van de exploitatie van een open flexkantoor, waaronder:
- Richt een flexkantoor zo in dat er voor elke functie (zoals ontmoeten, geconcentreerd werken, bellen, in groepen werken en vergaderen) een plek is.
- Focus voornamelijk op de kopgroep van Het Nieuwe Werken: werkgevers en de hoogopgeleide zelfstandige professional. Focus met vergaderruimten vooral op grote werkgevers en het MKB.
- Zorg voor een online community waardoor gebruikers van jouw open Flexkantoor met elkaar kunnen netwerken en een saamhorigheidsgevoel krijgen en jouw open Flexkantoor aan elkaar kunnen aanbevelen.
Het complete onderzoek wordt op 10 december 2009 overhandigd aan bezoekers van het jaarcongres van het Telewerkforum (http://www.telewerkforum.nl). Het jaarcongres vindt plaats tussen 13.30 en 17.00 uur in de Jaarbeurs Utrecht tijdens de TelecomExpo (http://www.telecomexpo.nl/). Vanaf 11 december is het complete onderzoek vinden onder de link: http://www.frisblik.nl/etalage/Flexkantoor.php?we_lv_start_portfolioDetail=1