Wet- en regelgeving treffen uitgevers

07/12/2009 23:04

Nederlands Uitgeversverbond

'De uitgeefsector ondervindt hinder van ongewenste en soms onbekende neveneffecten van overheidsmaatregelen. Wetten en regels bereiken lang niet altijd het beoogde resultaat'. Dat stelde Loek Hermans, voorzitter van het Nederland Uitgeversverbond (NUV) tijdens de vandaag door het NUV gehouden Openbare Jaarvergadering. Hij baseerde zijn uitlatingen op een onderzoek dat bureau Thaesis in opdracht van het NUV heeft uitgevoerd.

Ondanks het belang dat politici zeggen te hechten aan de rol van kranten en tijdschriften in een democratische samenleving is er geen integrale benadering van wetgeving ten opzichte van de uitgeefsector. De maatregelen worden zelden in onderlinge samenhang bezien. Een eventueel buitenproportioneel negatief effect op specifieke sectoren wordt nauwelijks in ogenschouw genomen. Dit geldt zeker voor de uitgeefsector.

Het onderzoek toont tevens aan dat een combinatie van onafhankelijk van elkaar geformuleerde maatregelen negatieve, elkaar versterkende effecten hebben. In een aantal gevallen is het effect kostenverhogend, zoals bij het auteursrecht, btw en de verpakkingenbelasting. Vaak wordt de markt in verwarring gebracht, bijvoorbeeld door de lumpsumfinanciering van schoolboeken en wordt de marktwerking zelfs verstoord, bijvoorbeeld door de Nederlandse Publieke Omroep (met belastinggeld) ook ruim baan te geven op andere terreinen dan radio en televisie. Andere maatregelen, zoals nieuwe reclamevoorschriften, leiden tot extra onzekerheden op een toch al negatief gestemde advertentiemarkt. In een aantal gevallen is sprake van onnodige verhoging van de administratieve lasten.

Loek Hermans pleit voor meer zelfregulering, omdat het vaak beter is toegesneden op de concrete situatie én minder schadelijk is dan wet- en regelgeving. Zelfregulering is in de regel zeer effectief omdat het een breed draagvlak kent. Het is dan ook teleurstellend dat de overheid op veel terreinen voorbij gaat aan de mogelijkheid van zelfregulering, terwijl die er al wel is of door de uitgeefsector wordt aangeboden.

Het NUV zal doorgaan overheidsmaatregelen te volgen en te analyseren. De uitgeefsector is een dynamische en innovatieve bedrijfstak. Nederland heeft internationaal een naam te verliezen. Door het ongecoördineerd introduceren van maatregelen hindert de overheid de uitgeverij meer dan dat zij haar bevordert. Dat moet worden voorkomen, niet alleen in het belang van uitgevers maar vooral in het belang van de democratie.





http://www.nuv.nl/Scripts/Download.aspx?doc=/SiteCollectionDocuments/Tijden%20ve

http://www.nuv.nl