Gemeente Borsele
Oplossing voor verplaatsen van grond door nieuw Borsels beleid

De gemeente Borsele heeft de bodemkwaliteitskaart en de nota bodembeheer vastgesteld. Op 1 oktober 2009 had de gemeenteraad van Borsele al ingestemd. Tijdens de inzagetermijn van zes weken zijn geen reacties binnengekomen.

Met de kaart heeft de gemeente inzicht in de verschillende klassen grond. Op deze manier kan grond verplaatst worden op een milieuhygiënische manier. Borsele is één van eerste gemeenten die gebiedsspecifiek beleid voor haar grondgebied heeft vastgesteld. Samen met het Waterschap Zeeuwse Eilanden, provincie Zeeland en Zeeland Seaports is het beleid tot stand gekomen. De bodemkwaliteitskaart is te vinden op www.borsele.nl/bodembeheer.

Landelijke beleid

Op basis van het Besluit bodemkwaliteit 2008 moet iedere gemeente een bodemkwaliteitskaart maken. In de bodemkwaliteitskaart wordt onderscheid gemaakt tussen drie klassen grond, namelijk wonen, industrie en overig. Er wordt gekeken naar de functie van de locatie en de bodemkwaliteit. Als het landelijke beleid wordt toegepast, geldt dat âde strengste van de twee maatgevend isâ.

Gebiedsspecifiek beleid

De gemeente Borsele heeft gekozen voor een gebiedsspecifiek beleid, omdat het landelijke beleid niet voldoende aansluit bij de situatie van Borsele. Als het landelijke kader gevolgd wordt, kan in veel gevallen geen grond verplaatst worden en zijn er onnodig hoge kosten mee gemoeid.

Voorbeelden van het gebiedsspecifiek beleid

* Als de locatie de functie industrie heeft, maar de bodemkwaliteit schoon is, zoals bij ât Sloegebied in Borsele-West het geval is, dan mag er op basis van het landelijk beleid alleen schone grond aangevoerd worden. Grond met de kwaliteit industrie zou niet in dit gebied gebruikt mogen worden, terwijl dat wel de functie is van het gebied. Om te voorkomen dat grond met de kwaliteit industrie nergens kan worden afgezet, heeft Borsele gekozen om het beleid aan te passen.

* De grond waarop vroeger bijvoorbeeld een boomgaard heeft gestaan, bevat veelal bestrijdingsmiddelen. In het landelijke beleid zou deze grond niet gebruikt meer mogen worden. In het nieuwe beleid van Borsele kan de grond echter hergebruikt worden op een andere locatie met een verhoogde toepassingseis, zoals industriegebied ât Sloe of op een locatie waar vroeger ook een boomgaard aanwezig was. Uiteraard mag dit lokale beleid geen risicoâs met zich mee brengen.

Melding voor het verplaatsen van grond

Als er grond verplaatst wordt, moest dit in het verleden bij de gemeente worden gemeld. Met de komst van het Besluit bodemkwaliteit moet deze melding plaatsvinden bij
www.meldpuntbodemkwaliteit.senternovem.nl.

Het Meldpunt geeft de melding door aan de gemeente. Melding is niet nodig bij toepassingen van schone grond in een hoeveelheid minder dan 50 m3, toepassingen van grond of bagger door particulieren, toepassingen binnen het eigen landbouwbedrijf en bij tijdelijke uitname van grond of baggerspecie.