Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 24 november 2009
Nieuwe koers voor welzijn in Amersfoort
Het welzijn van Amersfoorters is van veel zaken afhankelijk. Daarom ziet de gemeente Amersfoort naast de van oudsher bekende welzijnsorganisaties meer spelers op het terrein van welzijn. Dit staat in de nieuwe visie op welzijn 2010 - 2013 'Welzijn in Amersfoort'. Met een andere, slimmere en betere inzet van middelen is de aanpak van welzijn in Amersfoort toekomstbestendig.
Vrijwilligersorganisaties, sportverenigingen, scholen, woningcorporaties, kerken en moskeeën, informele bewonersgroepen dragen allen bij aan het welbevinden van bewoners. In de nieuwe visie wordt deze bijdrage erkend en krijgt ook meer ruimte. Tegelijkertijd is er het besef dat de komende jaren minder geld beschikbaar is voor welzijnswerk en dat er prioriteiten moeten worden gesteld.
Wethouder Welzijn, Gert Boeve: "Welzijn gaat over hoe het met je gaat, hoe je je voelt. Belangrijk is hoe goed je familie- en vriendenrelaties zijn, of je prettig woont in een fijne buurt, of je je veilig voelt, of je werkt hebt of een opleiding, en of jij en je kinderen zinvolle en leuke dingen te doen hebben. Vanuit dit brede begrip van welzijn is het daarom logisch dat we als gemeente een andere koers uitzetten voor het welzijnsbeleid."
Anders, beter, slimmer
De visie biedt uitgangspunten om bestaande middelen anders, beter en slimmer in te zetten om te komen tot meer flexibiliteit en maatwerk in de aanpak van steeds veranderende sociale vraagstukken. Alle partijen die een activiteit, voorziening of functie bieden op het gebied van welzijn, jeugd, sport, cultuur, zorg en onderwijs spelen hierbij een rol. Bijvoorbeeld scouting waar kinderen leren elkaar te respecteren en samen te werken en nieuwe ervaringen opdoen. Of een sportvereniging waar jongeren na schooltijd hun talenten leren ontdekken. Hierbij richt het welzijnswerk zich vooral op de kwetsbare en initiatiefrijke bewoners.
Spelverdelers en sociaal makelaars
In essentie gaat het bij het werken aan welzijn om het 'verbinden': tussen bewoners onderling, met de wijk en met professionele en informele aanbieders van functies en voorzieningen. Dit verbinden wordt in de visie sociaal makelen genoemd. Alle spelers - de formele en informele aanbieders van welzijnswerk - hebben de rol van sociaal makelaar.
Om in het brede en diverse aanbod te zorgen voor samenhang en afstemming in de uitvoering van welzijnsactiviteiten is een spelverdeler nodig. In de visie is deze rol vooralsnog weggelegd voor de organisaties die van oudsher het welzijnswerk in Amersfoort hebben uitgevoerd.
Planning en inspraak
De conceptvisie is in samenspraak met de welzijnsorganisaties tot stand gekomen en aan andere aanbieders van activiteiten in de wijk voorgelegd. Op 1 december wordt deze visie met de raad besproken in een rondetafel gesprek. Belanghebbenden kunnen van 25 november 2009 tot en met 13 januari 2010 hun zienswijze op de nieuwe koers kenbaar maken.
Op 7 december wordt van 19.30 tot 21.30 uur een stadsgesprek georganiseerd in bibliotheek De Zonnehof, Zonnehof 12, 3811 ND Amersfoort. Belangstellenden kunnen zich hier nader laten informeren over de visie en hun zienswijze indienen. Na dit traject zal in februari 2010 de definitieve visie door het college aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Daarna wordt in samenspraak met bewoners en organisaties per wijk op basis van de thema's in het beleidskader een uitwerkingsagenda opgesteld.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort