Uitzendbranche en gemeenten investeren in banen voor werkloze jongeren

07/12/2009 12:38

ABU

Om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, komen er 4.500 banen voor werkloze jongeren in de uitzendsector. Uitzendkoepel ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), scholingsfonds STOOF, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en uitvoeringsorganisatie UWV Werkbedrijf ondertekenden vandaag een convenant hierover. Het convenant biedt mogelijkheden voor jongeren op alle opleidingsniveaus.

De uitzendsector is, na de bouwsector, de tweede branche die een arrangement afspreekt met de VNG. De werkloze jongere meldt zich bij het Werkplein. Hij of zij kan aan de slag op een vestiging van een uitzendonderneming, een leerwerktraject aangaan of werkervaring opdoen bij verschillende werkgevers. Naast 2.500 plekken voor intercedenttrainees, zijn ook afspraken gemaakt om 1.500 leerwerkbanen te creëren voor werkzoekende jongeren bij een opdrachtgever. Deze jongeren krijgen de mogelijkheid om een baan te combineren met een opleiding. Ten slotte zullen er ook minimaal 500 arbeidsfitbanen ontstaan. Opleidingsfonds STOOF gaat namens de uitzendbranche een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het convenant en zal de regie op zich nemen richting gemeenten en uitzendondernemingen.

De ABU is blij met het vastleggen van de afspraken op landelijk niveau. Drs. A. (Aart) van der Gaag, directeur van de ABU: "Het plan 'Op elk uitzendbureau een jongere' heeft zijn oorsprong in Amsterdam en Rotterdam. Met al onze leden bij elkaar kunnen we echter landelijk ruim 4.500 jongeren een traineeplaats aanbieden bij het uitzendbureau of een leerwerkbaan bij een werkgever. Een enorm mooie start voor een verdere carrière in de uitzendbranche of bij een opdrachtgever. Jongeren zijn immers beter af in een baan dan thuis op de bank."

VNG-voorzitter drs. A. (Annemarie) Jorritsma: "Jongeren mogen niet de dupe worden van de economische crisis. Om dit te bereiken, hebben de gemeenten de steun van werkgevers hard nodig. We zijn daarom blij met deze samenwerkingovereenkomst met de uitzendbranche. 4.500 Jongeren krijgen weer toekomstperspectief. Een werkervaringsplek maakt jongeren enthousiast en vergroot de uiteindelijke kans op een baan. Elke jongere is op school of aan het werk. Dat is waar de gemeenten, ook in deze crisistijd, voor staan."

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben al ervaring opgedaan met het plaatsen van werkloze jongeren op de vestigingen van uitzendondernemingen, de zogenaamde intercedenttrainee. Inmiddels zijn al tientallen jongeren aan de slag.





http://www.abu.nl