Hoe zit jij er later bij?
07/12/2009 09:22
Stichting Pensioenkijker
Nieuw site-onderdeel 'Pensioenbeleving' moet bewustwording vergroten.
Begin over pensioenen en mensen beginnen meteen te zuchten. 'Ja ik weet het, daar moet ik echt wat aan gaan doen,' is de standaard reactie. Maar uiteindelijk gebeurt er maar al te vaak niks. En dat wordt straks echt een groot maatschappelijk probleem. "Er zit een gigantisch gat tussen de verwachtingen van mensen en de werkelijkheid,"aldus Paul Tang, Tweede Kamerlid en woordvoerder pensioenen van de PvdA. "Mensen moeten aan de gang met hun pensioen. Dat kan zijn om persoonlijke redenen, scheiding, een andere baan. Maar er is ook een economische reden, mensen denken dat hun pensioen altijd gegarandeerd is. Dat is niet zo." Verder worden we steeds ouder, waardoor we langer geld nodig hebben, door de babyboom zijn er straks veel meer ouderen dan nu en het aantal ZZP'ers neemt toe, zelfstandigen die niet automatisch een pensioen opbouwen met hun werk. De AOW zal misschien lager worden, omdat die voor zoveel mensen niet meer op te brengen is. Kortom: je moet op tijd beginnen met het zélf regelen van een aanvullend pensioen, wil je later niet op bijstandsniveau de eindjes aan elkaar moeten knopen. Daarom is er vanaf nu een splinternieuw onderdeel toegevoegd aan www.pensioenkijker.nl: de Pensioenbeleving.
9 confronterende filmpjes
Verdeeld over 3 hoofdthema's komen in de Pensioenbeleving: Wonen, Leuke dingen doen en Er alleen voor staan, aan bod. Want iedereen wil 'later' toch wel heel graag in zijn eigen huis blijven wonen, veel leuke dingen blijven (of eindelijk gaan) doen, ook als ze er onverwacht alleen voor komen te staan. En daar is nou eenmaal geld voor nodig. In 9 heldere filmpjes vertellen mensen hoe zij het hebben geregeld. Wat hebben ze goed gedaan? Wat hadden ze anders kunnen doen? Behalve filmpjes, kun je van alle geïnterviewden de Huishoudboekjes bekijken. Hoeveel 'hebben ze nou precies per maand' en waar geven ze het aan uit? Allemaal ter vergelijking van je eigen situatie en gericht op die ene vraag: hoeveel heb je straks nodig en hoe ga je dat regelen? Kortom, een antwoord op de vraag: wat kun je zelf doen? Je krijgt er tips, cijfers en wordt doorgelinkt naar de relevante pagina's op de moedersite. "Ik vind het een hartstikke goed initiatief," zegt vicevoorzitter van de FNV Peter Gortzak. "Iedereen krijgt thuis een pensioenoverzicht, slaat er twee gaatjes in en stopt het in een ordner. Deze Pensioenbeleving is een heel goed initiatief om mensen er meer bij te betrekken." En dat is hard nodig. "Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat pensioen geen door God gegeven instelling is. Er zitten haken en ogen aan, er is een prijs aan verbonden en daar helpt het schetsen van beelden bij van anderen in die situaties. Dat je je bewust bent van hoe je ervoor staat en daar je keuzes op af kunt stemmen. Dit is een hele menselijke manier om dat te doen, in plaats van met alleen maar cijfertjes."
Geen Pratende Hoofden
Stef Blok is Tweede Kamerlid en woordvoerder pensioenen van de VVD. Hij prijst degenen die in de filmpjes zo openhartig over hun situatie praten. "Van Tweede Kamerleden is al bekend hoeveel ze verdienen, maar niet waar ze het aan uitgeven," stelt hij lachend. "Deze mensen durven verder te gaan dan wij. Dat is heel dapper." Hij onderkent dat het communiceren over pensioenen heel moeilijk is en merkt aan e-mails uit de samenleving dat mensen geen helder beeld hebben van hun eigen situatie. "Mensen weten niet hoeveel ze gespaard hebben, hoeveel ze eigenlijk nodig hebben en welke onzekerheden eraan vastzitten en dat bewustzijn is wel hard nodig. Deze negen verhalen zijn geen pratende hoofden zoals ik en mijn collega's, maar heel herkenbare mensen die heel open vertellen hoe ze nu leven en hoe ze straks willen leven. Je zou het zelf kunnen zijn." En die herkenning zou het bewustzijn wel eens echt kunnen gaan vergroten. Ook Tang is blij met het nieuwe site-onderdeel van pensioenkijker.nl. "Ik hoop dat het aanslaat bij de beleving van veel mensen. Eén van de problemen die we hebben met pensioenen is dat mensen denken dat het gaat over geld. Maar het gaat om het leven dat je wilt leiden later. Deze filmpjes maken inzichtelijk dat het gaat om het leven nadat je met pensioen gaat." En die beleving kan nog verder doorgevoerd worden, volgens hem. "Het zou mooi zijn als er een interactief element aan wordt toegevoegd. Dat mensen er met elkaar over in discussie kunnen. Het moet gaan leven dat pensioen."
Meer informatie?
Kijk op www.pensioenkijker.nl en klik op Pensioenbeleving.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.pensioenkijker.nl/home/pensioenbeleving/thema-overzicht