Rijksvoorlichtingsdienst
Wegwijzer WO2 brengt de oorlogsarchieven dichterbij.
Wegwijzer WO2 brengt de oorlogsarchieven dichterbij.
,,Waar vind ik informatie over de vrouwenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe kan ik achterhalen wat de precieze rol van mijn opa was in de jaren dat de Duitsers hier heersten? Was hij 'fout' zoals wel eens wordt gefluisterd?''
In archieven door heel Nederland zijn antwoorden op dit soort vragen te vinden. Wat tot nu toe ontbrak, was een landelijk overzicht van de archieven die over de oorlogsjaren gaan. Veel interessante documenten blijven daardoor onaangeroerd op de plank liggen. Een gemiste kans voor het geïnteresseerde publiek, onderzoekers en de geschiedschrijving.
Met de lancering van www.archievenWO2.nl op 7 december 2009 willen het Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie hier verandering in brengen. Eén website wijst voortaan de weg naar oorlogsgerelateerde archieven door het hele land. Collecties over het nationaal-socialisme, de Tweede Wereldoorlog in relatie tot Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen; dat en nog veel meer is er op terug te vinden. De website werkt ook met themavelden om de kans op goede zoekresultaten te vergroten. Thema's zijn bijvoorbeeld de illegaliteit, gijzelaars en vermiste personen.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) financiert de website via het Programma Erfgoed van de Oorlog. Jet Bussemaker, staatssecretaris van VWS: "Eén van de eerste wensen in het kader van het Programma Erfgoed van de Oorlog was een landelijk, actueel, digitaal overzicht van archieven in Nederland uit en over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet alleen voor de doorgewinterde onderzoekers, maar ook voor een breder publiek dat in het onderwerp is geïnteresseerd. "
Op dit moment doen 225 ofwel 75 procent van de archiefinstellingen mee aan het project. Inmiddels zijn vele 10.000-enden inventarisnummers van archieven toegankelijk gemaakt via de wegwijzer. En dat aantal groeit gestaag door. Het is de bedoeling dat de komende jaren nog veel meer toegangen voor archieven worden toegevoegd.
Noot voor redacties
Noot voor redacties