Ingezonden persbericht

Persbericht

3 december 2009

40 procent van verstandelijk beperkte kinderen
wordt misbruikt of mishandeld

Kinderen met een verstandelijke beperking zijn een makkelijk doelwit voor seksueel misbruik. Toch is er van een gerichte aanpak om hen extra te beschermen en misbruik en mishandeling eerder op te sporen geen sprake. Integendeel: in het Actieplan Aanpak Kindermishandeling van minister Rouvoet komt deze groep niet voor en specialistische deskundigheid is steeds minder makkelijk bereikbaar.

Verstandelijke beperkte kinderen vormen een van de groepen kinderen die extra risico lopen om slachtoffer te worden van mishandeling en seksueel misbruik door volwassenen. In het zojuist verschenen themanummer Kwetsbare kinderen van Tijdschrift Kindermishandeling (TKM) ook aandacht voor andere risicokinderen, zoals:

. Gevluchte kinderen komen meestal getraumatiseerd ons land binnen. De langdurige onzekerheid en moeilijke leefomstandigheden waar ze vervolgens in terechtkomen zorgen voor nog meer problemen en maakt hen extra kwetsbaar voor mishandeling, misbruik en verwaarlozing. Nederland biedt hen niet de bescherming waarop ze volgens het Kinderrechtenverdrag recht hebben.
. 'Kind en ouder tegelijk': Tienermoeders willen het als moeder graag goed doen, maar weten vaak niet wat dat betekent en hoe ze dat doen aanpakken. Altra, instelling voor jeugdzorg, begeleidt hen en probeert daarmee ook de risico's voor hun kinderen te beperken.
. Huilbaby's: 'Smoren, slaan en schudden.' Veel ouders weten uit wanhoop niet meer wat ze moeten doen als hun baby voortdurend huilt. De schade die ze toebrengen kan dodelijk zijn of een kind levenslang tekenen. Jaarlijks komen in ons land zeventig 'geschudde' baby's met ernstig hersenletsel terecht in het ziekenhuis. Intussen ruziën de instanties over wat het beste advies is aan ouders van zo'n huilbaby.
. Kinderen in de vrouwenopvang: De meeste kinderen die met hun ouder(s) verblijven in de vrouwen- en maatschappelijke opvang krijgen daar weinig specifieke aandacht en begeleiding. Die zijn, aldus een recent onderzoek, echter wel hard nodig gezien hun traumatische ervaringen en het risico dat ze in de opvang geïsoleerd raken van vriendjes en familie.
. Poepproblemen: Chronische buikpijn en problemen met de ontlasting kunnen wijzen op seksueel misbruik. Hoe vaak dit voorkomt, is nog onduidelijk. Sommige kinderen met poepproblemen leggen later, als volwassenen, zelf het verband. Kinderarts Marc Benninga van de poeppoli van het AMC raadt collega's aan om de mogelijkheid van seksueel msibruik altijd ter sprake te brengen.

Het Tijdschrift Kindermishandeling is een vaktijdschrift voor alle praktijk- en beleids- medewerkers en onderzoekers die betrokken zijn bij de aanpak van en zorg rond mishandelde kinderen, hun ouders en plegers van kindermishandeling. Het tijdschrift verschijnt vier maal per jaar en wordt uitgegeven door de Augeo Foundation.

Het Tijdschrift wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie van deskundigen uit verschillende disciplines en werkvelden, ondersteund door een groep gerenommeerde vaste medewerkers en een redactieraad, bestaande uit autoriteiten uit beleid, onderzoek en praktijk. De journalistieke formule maakt het tijdschrift toegankelijk en de informatie bruikbaar voor een brede lezersgroep van professionals.



Ingezonden persbericht