Persbericht
Geen referendum ALU
D66: referendum niet effectief, maar is wel een democratisch recht
De coalitiepartijen besloten vandaag geen raadgevend referendum toe te staan over het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). D66 stemde voor het instellen van dit referendum. Raadslid Arjan Kleuver: "Grote delen van het ALU zijn onderdeel van het Nationaal Samenwerkingsverband Luchtkwaliteit (NSL) en zijn al geaccordeerd door de minister en door Brussel. De minister heeft klip en klaar gezegd dat zij alleen wijzigingen toestaat als die voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, maar dat zij te allen tijde de finale beslissingsbevoegdheid heeft. Daarmee zal de uitslag van een referendum van nul en generlei waarde kunnen worden. Dat is geen democratie, dat is balletje-balletje spelen met democratie. En daarvoor is de democratie ons als Democraten teveel waard."
Kleuver: "Aan de andere kant hebben we een referendumverordening. Die is weliswaar verschillend te interpreteren en dat hebben partijen ook gedaan. Zo vinden wij dus dat uitzonderingsbepaling artikel 3.m. van toepassing is. De bepaling dat de gemeenteraad geen beleidsvrijheid heeft om de uitslag van het referendum te effectueren. We hebben dan ook een motie ingediend om een toets te laten uitvoeren door de referendumcommissie. Helaas werd ook die motie afgewezen door de coalitiepartijen. Dan moet je als democratische partij zeggen: bewoners voldoen aan de referendumverordening en dus moet die toegepast worden. Je kunt niet zeggen: de ene keer passen we een verordening wel toe, een andere keer niet. Dan doen we ook niet met andere verordeningen over bijvoorbeeld hondenbelasting ofzo. We hebben daarom voor het instellen van een referendum gestemd."
"Het is duidelijk dat nu de verkiezingen op 3 maart 2010 helderheid moet geven over de visie van Utrechters op de luchtkwaliteit van de stad!" concludeert Kleuver.
Noot voor de redactie,
Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht
Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht