Dopingautoriteit


De eerste tentoonstelling over Doping in Nederland

30 november 2009

In nauwe samenwerking met de Dopingautoriteit presenteren het Nationaal Farmaceutisch Museum de Moriaan en museumgoudA de eerste tentoonstelling in Nederland die geheel gewijd is aan Doping! De tentoonstelling wordt op donderdag 3 december 2009 om 16.00 uur geopend in museumgoudA, Achter de Kerk 14 in Gouda, en zal tot en met 28 februari 2010 duren. In deze periode zijn ook een aantal lezingen over dit onderwerp bij te wonen.

Wat is er te zien?
In deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van doping, aan anabolen en de DDR en misbruik van verboden geneesmiddelen om de sportprestaties te verbeteren. Daarnaast is er aandacht voor spraakmakende dopingzaken, zoals die van Ben Johnson en de Festina-affaire, de effecten en gevolgen van dopinggebruik en hoe de Dopingautoriteit zich inzet voor een dopingvrije sport, bijvoorbeeld door middel van de campagnes Eigen Kracht en 100% Dope Free.

Lezingen over doping
In het kader van de tentoonstelling organiseert museumgoudA drie lezingen waarin het onderwerp Doping vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. Het programma voor de lezingen ziet er als volgt uit.

Zondag 17 januari om 15:30 uur: Ethiek en anti-dopingbeleid Ivo van Hilvoorde, sportfilosoof VU Amsterdam zal een lezing geven over de ethische kanten van doping in de sport. Moderne topsport gaat hand in hand met technologische innovatie. Sport stelt ook duidelijke grenzen, bijvoorbeeld in de vorm van de dopingregel. Deze regel biedt echter geen garantie voor een eerlijke competitie. Er is sprake van een groeiend verzet tegen de uitvoering van het huidige dopingbeleid. In deze lezing stelt Ivo van Hilvoorde enkele filosofische en ethische kwesties aan de orde die ten grondslag liggen aan de problematiek van het huidige dopingbeleid.
Inschrijven mogelijk t/m vrijdag 14 januari 2010.

Zondag 31 januari om 15:30 uur: Eigen Kracht
Hans Wassink, voorlichter breedtesport Dopingautoriteit, zal in zijn lezing ingaan op de campagne Eigen Kracht. Eigen Kracht is de campagne van de Dopingautoriteit voor fitnessbeoefenaars en wil hen informeren over de risico's van gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen én over de gezonde alternatieven om op Eigen Kracht gespierder of slanker te worden. In Nederland doen ongeveer 2 miljoen mensen aan fitness en daarmee is fitness de populairste sportieve activiteit. Mensen hebben allerlei redenen om aan fitness te doen, maar naast gezondheid, worden cosmetische motieven als gespierder of slanker willen worden het vaakst genoemd. Over gezond sporten en de toenemende druk op het uiterlijk. Inschrijven mogelijk t/m vrijdag 29 januari 2010.

Zondag 7 februari om 15:30 uur: Wat doet de Dopingautoriteit? Herman Ram, directeur Dopingautoriteit vertelt over het dagelijks functioneren van de Dopingautoriteit, de Nationale Anti-Doping Organisatie. Daarbij zullen allerlei veelgestelde vragen aan de orde komen. Wat doet de organisatie om dopingzaken te voorkomen? Wat komt er allemaal kijken als een sporter `positief' bevonden wordt, en wie zijn daarbij betrokken? Hoe komt al die publiciteit rondom doping tot stand, en hoe betrouwbaar is die? Wat is de rol van dopinglaboratoria? En hoe gaat in de praktijk een tuchtprocedure in zijn werk en welke rol speelt de Dopingautoriteit daarin? Het publiek krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en in discussie te gaan. Inschrijven mogelijk t/m vrijdag 5 februari 2010.

De lezingen zijn gratis bij te wonen op inschrijving. Inschrijven kan via info@museumgouda.nl met de vermelding van de lezing. Per lezing is een maximum aantal plaatsen beschikbaar en vol = vol. Indien men de tentoonstelling Doping! wil bezoeken, dan kan dit vooraf aan de lezing tegen een gereduceerd tarief.

Zie ook: Uitnodiging opening tentoonstelling Doping!

Eigen Kracht
Geneesmiddelen Dispensatie Sporter
NZVT Nederlands Zekerheidssysteem Voedings Supplementen Heb je een vraag, bel de Doping Info Lijn 0900-2001000 (10cpm) ma-vr 13-16 uur

* © Copyright 2006 - 2008 Dopingautoriteit