COSA Nederland van start 03/12/2009 13:15

Stichting Reclassering Nederland

Reclassering Nederland start volgende week in Brabant met de eerste Circle of Support and Accountability (COSA) onder het motto 'geen nieuwe slachtoffers'. De proef zal ten minste twee jaar duren. Een groep van vier vrijwilligers begeleidt en controleert onder supervisie van een reclasseringswerker een zedendelinquent. De zedendader heeft al verplicht reclasseringstoezicht. De deelname aan de COSA is onderdeel van het toezicht. Binnen afzienbare tijd start Reclassering Nederland ook met een tweede cirkel.

In totaal zijn er negen COSA-vrijwilligers getraind. De groep is zeer gevarieerd en bestaat uit vier mannen en vijf vrouwen van begin twintig tot begin zestig. Allen staan met beide benen in de maatschappij. "Niet toekijken, maar daadwerkelijk iets doen, dat kenmerkt deze groep", aldus Sjef van Gennip, algemeen directeur Reclassering Nederland. "Het is bijzonder om te zien hoe serieus de vrijwilligers hun taak nemen. Ze doen mee, omdat ze willen bijdragen aan het voorkomen van zedendelicten. En daarmee het voorkomen van nieuwe slachtoffers."

COSA komt oorspronkelijk uit Canada en staat vrij vertaald voor: 'cirkels voor ondersteuning, samenwerking en aanspreekbaarheid'. Door actief aan de slag te gaan met het sociale leven van een zedendader, is de kans dat iemand zich kan isoleren kleiner. Hiermee neemt het risico op herhaling van strafbare feiten af. De vrijwilligers pikken vroegtijdig signalen op dat iemand weer delictgedrag aan het ontwikkelen is. De reclasseringswerker kan dan snel ingrijpen.

De werkwijze is in 1994 in Canada ontwikkeld en vanaf 2002 geĂŻntroduceerd in Engeland. Onderzoek in Canada toont aan dat recidive aanzienlijk wordt teruggedrongen. Reclassering Nederland onderzoekt of deze werkwijze ook in de Nederlandse samenleving werkt.





http://www.reclassering.nl