Gemeente Rotterdam

2 december 2009

Focus op jeugd, werk en economie en oude woningen in vooroorlogse wijken

Rotterdam pakt door in Rotterdam Zuid

Rotterdam Zuid gaat vooruit. De afgelopen jaren is de buurttevredenheid gestegen en ook uit de sociale index en de stijging van de woningwaarde op Rotterdam Zuid blijkt dat Rotterdam Zuid in de lift zit. Drie jaar na de start van het tien jaar durende programma 'Pact op Zuid' is de trend op Rotterdam Zuid duidelijk gekeerd. Maar we zijn er nog niet. Op basis van de opgedane ervaringen wordt de komende zeven jaar doorgepakt op de drie thema's die Zuid kwetsbaar maken en de drie gebieden op Zuid waar het verschil gemaakt kan worden. Het Rotterdams Stadsbestuur trekt voor 2010 ruim 11 miljoen euro uit voor het Pact op Zuid.

In 2006 is door het Stadsbestuur en partners het Pact op Zuid gesloten, waarmee er werd afgesproken dat er 10 jaar lang extra geïnvesteerd zou worden in Rotterdam Zuid. Nu drie jaar later heeft het 'Pact op Zuid' het fundament gelegd voor de verbeteringen op Zuid. Resultaten zijn op tal van plekken in Rotterdam Zuid te zien. Rotterdam gaat zoals afgesproken door met de aanpak op Zuid.

Dominic Schrijer, wethouder grotestedenbeleid: "We zijn er nog niet maar de trend op Zuid is gekeerd. Het is een aanpak van de lange adem. De kinderen op Zuid komen op dit moment met te weinig bagage van school en de arbeidsparticipatie is te laag. Ook hebben we te veel woningen die niet meer voldoen aan de woonwensen van nu, vooral in de vooroorlogse wijken op Zuid. Dat zijn de drie thema's die we nu moeten aanpakken. Dus inzetten op taal en rekenvaardigheden van de jeugd, het opdoen van werkervaring en ontwikkelen van vaardigheden van de beroepsbevolking en het bieden van woningen die voldoen aan de wensen van nu."

Focus op drie thema's

Op basis van verschillende onderzoeken komt naar voren dat de investeringen op wijk- en buurtniveau voortgezet moeten worden. Het programma Pact op Zuid ontwikkelt zich nu meer naar een programma gericht op heel Zuid. Met de ervaring van de afgelopen drie jaren is gekozen voor drie thema's. Jeugd en Onderwijs: de toekomst van Zuid ligt in de jeugd van Rotterdam Zuid. De komende zeven jaar zet het Pact onder andere in op het aanpakken van taal- en rekenachterstanden, meer sport en beweging en zelfredzaamheid onder jongeren. Een betere beheersing van taal en rekenvaardigheden geeft de jeugd op Zuid en Zuid een beter toekomstperspectief. Met de 'Norm voor de Jeugd op Zuid' hebben de partners van het Pact de eerste stap gezet. In de 'Norm' hebben alle scholen bindende afspraken gemaakt over wat de jeugd op Zuid als bagage meekrijgt.

Arbeidsparticipatie en Economie, de arbeidsparticipatie in Rotterdam Zuid is nog steeds laag, bij een te grote groep bewoners sluiten de vaardigheden niet aan op de vraag van de ondernemers. Het Pact zet zich de komende jaren in om dit gat tussen vraag en aanbod te dichten. Hierin wordt samengewerkt met de ondernemers op Zuid, die met initiatieven als 'Ik zit op Zuid' (initiatiefnemers o.a. Dura Vermeer, Unilever, ING, Havenbedrijf Rotterdam) laten zien dat zij samen met de overheid deze handschoen oppakken.

Het derde thema is het aanpakken van gebieden met veel particulier woningbezit. Er zijn te veel woningen die niet meer voldoen aan de eisen van vandaag. Het gaat naar schatting om zo'n 15.000 woningen verdeeld over de wijken in Oud Zuid: een groot deel in de deelgemeente Charlois (Oud Charlois, Carnisse, Tarwewijk), maar ook in de deelgemeente Feijenoord (Bloemhof, en Hillesluis en de rafelranden van Feijenoord). In deze wijken zijn de huizen oud, veelal in slechte staat en energie-onzuinig. Om hier doorbraken te forceren is hulp van het rijk onontbeerlijk.

En in drie gebieden het verschil maken

Aanvullend op de drie thema's richt het Pact op Zuid zich de komende jaren op drie gebieden waar het verschil gemaakt kan worden voor de bewoners van Rotterdam Zuid. Deze gebieden zijn gekoppeld aan grote stedelijke investeringen op Zuid. De spinoff uit deze gebieden, de Zorgboulevard Maasstad Ziekenhuis, het Stadionpark en het Hart van Zuid, moet de bewoners op Zuid het perspectief bieden op de toekomst met opleidingen, stages, en werk.