Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Paar honderd (h)eerlijke chocoladeletters vormen levensgroot gedicht
ROBERT TEN BRINK MOEDIGT DICHTERS AAN BIJ SINTRIJM IN
FAIRTRADE CHOCOLADELETTERS
Rotterdam, 2 december 2009 - De trappen van het Beurs-World Trade Center in Rotterdam waren vanmiddag toneel voor een actie om 'goede', ofwel Fairtrade, chocoladeletters onder de aandacht te brengen. Onder begeleiding van Robert ten Brink gingen sneldichters de strijd aan om in korte tijd een Sintrijm te dichten. Het winkelend publiek gaf de dichters woorden mee die gebruikt moesten worden in de Sintrijm. Met hulp van Sinterklaas en de Meisjes van Verkade werd de rijm in échte Fairtrade Verkade chocoladeletters in het hart van de stad uitgelegd. Maar liefst 150 chocoladeletters van A tot Z waren nodig voor het winnende gedicht.
Lekker eerlijk gedicht
Het oer-Hollandse Verkade heeft dit jaar als enige A-merk fabrikant 3,3 miljoen eerlijke chocoladeletters in het héle alfabet in de schappen liggen. 'Juist zo'n lekker eerlijk gedicht past perfect bij Sinterklaas en geeft op een leuke manier aandacht aan eerlijke chocoladeletters', aldus Bart Merkus, directeur van Koninklijke Verkade. De Meisjes van Verkade stonden vanmiddag met Fairtrade chocoladeletters klaar om de 'foute' letters van het publiek in te ruilen voor eerlijke letters.
Nog altijd is 85 procent van alle chocoladeletters in supermarkten en snoepwinkels 'fout'. 'Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kiezen voor éérlijke chocolade! Op die manier dragen we bij aan een beter leven voor de boeren in ontwikkelingslanden', aldus televisiepresentator Robert ten Brink.
Boeren krijgen eerlijke prijs
Vanaf oktober 2008 dragen de chocoladeproducten van Verkade het Max Havelaar keurmerk. Dit betekent dat de boeren in ontwikkelingslanden die de grondstoffen leveren (in dit geval cacao en rietsuiker) een eerlijke, kostendekkende prijs hebben gekregen voor hun producten. Bovenop deze prijs ontvangen ze bovendien een vaste ontwikkelingspremie om hun achterstand in te halen. Zo kunnen ze gezamenlijk investeren in het bouwen van scholen of het slaan van waterputten, maar ook in de verbetering van hun bedrijf én in milieubesparende maatregelen.
EINDE BERICHT
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht