Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 2 december 2009
Eerste resultaten Amersfoort Vernieuwt gemeten:
wijkbewoners melden verbetering
Bewoners van de Amersfoort Vernieuwt wijken melden dat het in hun wijken beter gaat. Dat blijkt uit de eerste metingen van Amersfoort Vernieuwt waarin bewoners rapportcijfers geven. In de vernieuwingswijken Liendert, Rustenburg, Randenbroek, Schuilenburg en Kruiskamp stijgen de cijfers voor samenleven, wonen, leefbaarheid, onderwijs en veiligheid in meer of mindere mate. Het beeld varieert van 'goede start'zoals in Randenbroek tot 'grote sprong voorwaarts' in Kruiskamp.De thema's werken en economie vertonen in het algemeen nog geen of geringe verbetering.
Per wijk zijn de cijfers anders, omdat de ene wijk in een andere fase is dan de andere. Wethouder Jelle Hekman van Amersfoort is meer dan tevreden: ,,Ik ben blij verrast dat we na zo'n korte tijd van twee jaar al verbeteringen kunnen waarnemen. Stedelijke vernieuwing is een verhaal van lange adem en we zijn nog maar net gestart in bijvoorbeeld Liendert. Deze eerste resultaten tonen dat in wijken waar we al langer bezig zijn, zoals Kruiskamp, een sprong voorwaarts is gemaakt. Daar tekenen we opvallende verbeteringen op. Het is ons gelukt om in alle wijken al ontwikkeling te laten zien of te laten voelen bij de bewoners''.
Leefkwaliteit
Amersfoort Vernieuwt is een programma waarin de woningcorporaties de Alliantie, Portaal en de gemeente Amersfoort samen werken aan het verbeteren van de buurten in de naoorlogse wijken in Amersfoort. Liendert, Rustenburg, Randenbroek, Schuilenburg en Kruiskamp zijn Amersfoort Vernieuwt-wijk. Bewoners en ondernemers krijgen kansen op verbetering van hun woning, hun buurt, hun sociale netwerk en een beter economisch perspectief. De verbeteringen op deze gebieden versterken elkaar. De aanpak is telkens tweeledig: Amersfoort Vernieuwt investeert in zowel de bewoner als individu als in de totale wijk.
Brede aanpak
De eerste meetbare verbeteringen zijn een aansporing om door te gaan met de brede aanpak van Amersfoort Vernieuwt, waarin sociaal, fysiek en economische maatregelen in de wijken worden genomen. Met name de cijfers van de wijk Kruiskamp laten zien dat investeringen op lange termijn effect hebben. In deze wijk zijn gemeente en corporaties al meer dan tien jaar bezig. Daar worden nu de vruchten van geplukt. De komende tijd gaat de gemeente aan de slag om ook andere thema's in de wijken meer onder de aandacht te brengen. Dat geldt bijvoorbeeld voor gezondheidsproblemen zoals overgewicht bij kinderen, ongezonde leefstijl en eenzaamheid onder ouderen.
Koppel en Soesterkwartier
Wijken als Koppel en Soesterkwartier, waarin nog geen concrete aanpak is zoals van Amersfoort Vernieuwt, blijven in de beoordeling van bewoners nadrukkelijk achter. De komende jaren, tot 2020 loopt het progamma Amersfoort Vernieuwt nog door. In de verdere toekomst zal in bepaalde buurten van Koppel en Soesterkwartier ook extra inzet komen.
Een paar voorbeelden van rapportcijfers:
Doelstelling
Wijk
2009 (2007)
Buurt/woonomgeving
Schuilenburg
6,4 (6,2)
Randenbroek
7,1 (6,7)
Liendert
6,3 (6,2)
Rustenburg
7,4 (7,3)
Kruiskamp
6,8 (7,1)
Rapportcijfer woning
Schuilenburg
7,3 (7,1)
Randenbroek
7,3 (7,2)
Liendert
6,9 (7)
Rustenburg
8,1 (8)
Kruiskamp
7,3 (7,3)
Onveiligheidsgevoel
Schuilenburg
43 % (45 %)
Randenbroek
37 % (42 %)
Liendert
44 % (44 %)
Rustenburg
20 % (21 %)
Kruiskamp
36 % (48%)
Sociale samenhang
Schuilenburg
5,2 (5,3)
Randenbroek
5,4 (5,3)
Liendert
4,8 (4,9)
Rustenburg
5,8 (5,7)
Kruiskamp
5,4 (5,0)
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort